Newsroom

Newsroom

Ισπανία: Ακροδεξιό παραλήρημα μίσους από τον ηγέτη του Vox

Επιθέσεις κατά της Αριστεράς, των μεταναστών και των φεμινιστριών

AP 19141348056046 0

Μία ηχηρή έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του έκανε χθες το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox, γεμίζοντας το στάδιο του Βισταλέγρε (ένα από τα μεγαλύτερα κλειστά γήπεδα στη Μαδρίτη), με την ηγεσία του να επαναλαμβάνει τα συνήθη μηνύματα μίσους κατά της Αριστεράς, του νόμου για την ιστορική μνήμη, της εκταφής του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, τους μετανάστες και τις φεμινίστριες.

Παρά τον εορταστικό τόνο της συγκέντρωσης, το φάσμα της εκλογικής κατάρρευσης επλανάτο πάνω από το Βισταλέγρε, καθώς οι νεότερες δημοσκοπήσεις θέλουν τα ποσοστά του Vox να υποχωρούν, με πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους να επιστρέφουν στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ενόψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου.

Ο κύριος άξονας των ομιλιών στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν οι επιτυχίες του Vox στον έναν χρόνο που κύλισε από την περυσινή ανάλογη συγκέντρωση στο Βισταλέγρε: Η είσοδος του κόμματος στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η συμμετοχή του στις τοπικές κυβερνήσεις τριών σημαντικών Περιφερειών, της Ανδαλουσίας, της Μαδρίτης και της Μούρθιας.

Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, ο ηγέτης του κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτελέσμα και ζήτησε να ενισχύσουν οι ψηφοφόροι το Vox «ώστε να μπορέσει να φθάσει στην εξουσία για να πολεμήσει τους εχθρούς της πατρίδας και τα φίμωτρα της δικτατορίας των προοδευτικών», όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αμπασκάλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκταφή του Φράνκο, τον οποίο αποκάλεσε «στρατηγό» ή «στρατιώτη» και τόνισε πως η μεταφορά της σορού του από το μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων είναι μία πρόφαση με απώτερο στόχο να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να απονομιμοποιηθεί η μοναρχία. Για τον ίδιο είναι μία ευκαιρία για να «καλυφθούν οι ντροπές» και «το εγκληματικό παρελθόν» του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSOE.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Αμπασκάλ σημείωσε πως «κανείς δεν θα μας πει πώς πρέπει να ζούμε και να προσευχόμαστε» και κατηγόρησε την ΕΕ γιατί δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες «έρχονται για να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές και λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα από τις χήρες και τους συνταξιούχους».

Μάλιστα, καταφέρθηκε και κατά του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνοντας πως στερούνται επιστημονικής βάσης τα μέτρα που προτείνονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι προτάσεις «των μεγάλων πολυεθνικών σε συμμαχία με την Αριστερά». Για τον ακροδεξιό πολιτικό, το ζήτημα του περιβάλλοντος δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας γιατί «υπάρχει μία εθνική έκτακτη ανάγκη πριν από την κλιματική». Κι εντόπισε την εθνική έκτακτη ανάγκη στο «πραξικόπημα στην Καταλονία», που διακυβεύει την ακεραιότητα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αμπασκάλ μίλησε πολλές φορές για την εργατική τάξη της χώρας και την προστασία του ισπανικού έθνους, ζητώντας σε πολλές αποστροφές του λόγου του «να τεθούν εκτός νόμου τα αυτονομιστικά κόμματα». Παρουσίασε το κόμμα του ως «μάστιγα κατά των φεμινιστριών» και καταδίκασε τις πολιτικές για την προστασία των γυναικών.

Επίσης, εκτενείς ήταν οι αναφορές του Αμπασκάλ και άλλων ηγετικών στελεχών στον νόμο για την εθνική μνήμη, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να «βεβηλώνουμε τους τάφους των νεκρών» (εκταφή του Φράνκο).

Μάλιστα, ο υποψήφιος του Vox για τη δημαρχία της Μαδρίτης, Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, υπογράμμισε για τους μετανάστες ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο για την Ισπανία «επειδή δεν γνωρίζουμε εάν μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες», ενώ «έρχονται για να επιβάλουν το θεοκρατικό ολοκληρωτισμό των χωρών τους». Καταφέρθηκε εναντίον των Καταλανών πολιτικών, χαρακτηρίζοντάς τους ξενοφοβικούς και δειλούς, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική για την Καταλονία την καταδίκασε, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- «προκρίνει την απιστία» στην ιδέα τού έθνους.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…