Το ισοζύγιο των πιθανοτήτων στο Eurogroup: Μνημόνιο με συμφωνία ή με δάνειο γέφυρα;

Του Άγγελου Προβολισιάνου

2348005

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Το νέο μνημόνιο αποτελεί γεγονός, με τη ψήφιση του να μετατρέπεται σε «μαραθώνιο», καθώς ολοκληρώθηκε στις 10 το πρωί. Οι κυβερνητικές διαρροές ξεπέρασαν και το «μαξιλάρι» των 120 ψήφων, αφού μόλις 118 υπερψήφισαν το νέο μνημόνιο, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να φτάνουν τους 44.

Το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον σε ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup, το οποίο όντως αποτελεί το κρισιμότερο όσων έχουν προηγηθεί. Οι αρνητικοί κυβερνητικοί συσχετισμοί, κάτι που οδήγησε το Μαξίμου στη διαρροή πως η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποτελούν πεδίο εκμετάλλευσης για το Βερολίνο και για τους «δορυφόρους» του (σ.σ. Φινλανδία και χώρες της Βαλτικής), θέλοντας να αποτρέψουν την επικύρωση της συμφωνίας, αφού στόχος τους αποτελεί ένα νέο δάνειο – γέφυρα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο γερμανικός τύπος, με το Der Spiegel να τονίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης», ενώ η Handelsblatt αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει πλέον την «πλειοψηφία» των 120 βουλευτών, με την Die Zeit να κάνει εκτενή αναφορά στην ομιλία Τσίπρα, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «κάποιοι ακραίοι κύκλοι  θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup  να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα ,αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος»

Η επικράτηση του απευκταίου σεναρίου που θέλει να οδηγούμαστε σε νέα συμφωνία – γέφυρα θα σήμαινε μία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα κάλυπτε τις άμεσες δανειακές ανάγκες της χώρας, περιέχοντας νέες εγγυήσεις -αν όχι νέα προαπαιτούμενα-, ενώ μην αμελούμε το γεγονός πως τα μέτρα του τρίτου μνημονίου αποτελούν πλέον νόμο του κράτους.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο koutipandoras.gr πως η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έχοντας πραγματοποιήσει όσα είχαν συμφωνηθεί στις 12 Ιουλίου. Στο ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα νέο δάνειο – γέφυρα με το πρόσχημα της κυβερνητικής αστάθειας που σημειώθηκε στη ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου, η απάντηση που έδωσαν οι ίδιες πηγές είναι πως «αυτό δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…