Το ισοζύγιο των πιθανοτήτων στο Eurogroup: Μνημόνιο με συμφωνία ή με δάνειο γέφυρα;

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Το νέο μνημόνιο αποτελεί γεγονός, με τη ψήφιση του να μετατρέπεται σε «μαραθώνιο», καθώς ολοκληρώθηκε στις 10 το πρωί. Οι κυβερνητικές διαρροές ξεπέρασαν και το «μαξιλάρι» των 120 ψήφων, αφού μόλις 118 υπερψήφισαν το νέο μνημόνιο, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να φτάνουν τους 44.

Το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον σε ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup, το οποίο όντως αποτελεί το κρισιμότερο όσων έχουν προηγηθεί. Οι αρνητικοί κυβερνητικοί συσχετισμοί, κάτι που οδήγησε το Μαξίμου στη διαρροή πως η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποτελούν πεδίο εκμετάλλευσης για το Βερολίνο και για τους «δορυφόρους» του (σ.σ. Φινλανδία και χώρες της Βαλτικής), θέλοντας να αποτρέψουν την επικύρωση της συμφωνίας, αφού στόχος τους αποτελεί ένα νέο δάνειο – γέφυρα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο γερμανικός τύπος, με το Der Spiegel να τονίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης», ενώ η Handelsblatt αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει πλέον την «πλειοψηφία» των 120 βουλευτών, με την Die Zeit να κάνει εκτενή αναφορά στην ομιλία Τσίπρα, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «κάποιοι ακραίοι κύκλοι  θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup  να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα ,αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος»

Η επικράτηση του απευκταίου σεναρίου που θέλει να οδηγούμαστε σε νέα συμφωνία – γέφυρα θα σήμαινε μία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα κάλυπτε τις άμεσες δανειακές ανάγκες της χώρας, περιέχοντας νέες εγγυήσεις -αν όχι νέα προαπαιτούμενα-, ενώ μην αμελούμε το γεγονός πως τα μέτρα του τρίτου μνημονίου αποτελούν πλέον νόμο του κράτους.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο koutipandoras.gr πως η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έχοντας πραγματοποιήσει όσα είχαν συμφωνηθεί στις 12 Ιουλίου. Στο ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα νέο δάνειο – γέφυρα με το πρόσχημα της κυβερνητικής αστάθειας που σημειώθηκε στη ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου, η απάντηση που έδωσαν οι ίδιες πηγές είναι πως «αυτό δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε. Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21 ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για…

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Βραζιλία: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, όπου διασώστες έσπευσαν…

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

N. Ανδρουλάκης: Το δήθεν επιτελικό κράτος της ΝΔ, είναι αυτό που δεν δίστασε να καταπατήσει το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την κατηγόρησε ότι «ξηλώνει» σήμερα τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα…