Newsroom

Newsroom

Ισοπεδωτική απάντηση Κοντιάδη σε Πρετεντέρη:Τι να περιμένεις από τα παραφερνάλια μιας σκοτεινής διακυβέρνησης

Ο γνωστός συνταγματολόγος απάντησε στην επίθεση που δέχτηκε από τον Γιάννη Πρετεντέρη

My project 1 37

Απάντηση έδωσε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης, στον Γιάννη Πρετεντέρη, με αφορμή τη χυδαία προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον τελευταίο, ο οποίος μέσα από τη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον χαρακτήρισε εμμέσως, «ψεκασμένο» και «γραφικό σαχλαμάρα».

«Ξεπερνάει τις πιο θλιβερές στιγμές του ο κύριος Πρετεντέρης σήμερα στα ΝΕΑ, αναφερόμενος στην προχθεσινή μου συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο κ. Κοντιάδης.

«Όσα γράφει ο κ. Πρετεντέρης δεν έχουν πλέον καμία σημασία», προσθέτει ενώ καταλήγει: «Από τα παραφερνάλια της εξουσίας δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα ευφυέστερο».

Ακολουθεί η ανάρτηση Κοντιάδη:

Ξεπερνάει τις πιο θλιβερές στιγμές του ο κύριος Πρετεντέρης σήμερα στα ΝΕΑ, αναφερόμενος στην προχθεσινή μου συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα. Είναι κρίμα που ενώ κάποτε είχε να κομίσει έστω ένα επιχείρημα, ο λόγος του τα τελευταία χρόνια διολίσθησε σε έναν πρόχειρο κιτρινισμό, εισφέροντας μόνο ασυνάρτητους, ψευδο-προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ας δούμε πώς με χαρακτηρίζει:

«Εδώ και μήνες ζούμε μια πρωτοφανή τοξικότητα με προφανή στόχευση. Θα ήλπιζε κανείς ότι στοιχειωδώς σοβαροί ή ευσυνείδητοι άνθρωποι θα έμεναν έξω από την αναπαραγωγή μιας νοσηρότητας όπου ο καθένας υποψιάζεται, εχθρεύεται ή συκοφαντεί τον διπλανό του. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατάφερε. Αλλά να πω κάτι; Πόσες απαντήσεις να έχουμε από μια κυρία που αποφάσισε πρόσφατα να αναμειχθεί στην πολιτική χωρίς καμία προηγούμενη προϋπηρεσία, όταν κοτζάμ καθηγητές Πανεπιστημίου υποστηρίζουν σοβαρά ότι η Ελλάδα ζει (περίπου) σε μη δημοκρατικό καθεστώς τύπου Ό ρμπαν; (Συνέντευξη Ξ. Κοντιάδη, ΤΑ ΝΕΑ 30.1.) Ο ψεκασμός δεν είναι προνόμιο μόνο των πολιτικών. Συνεπώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, ούτε η εκπρόσωπός του. Αυτό είναι το επίπεδο της συζήτησης. Στην οποία μετέχουν ανάκατα κάθε λογής γραφικοί σαχλαμάρες”».

«Ανήκω στους δύο-τρεις συνταγματολόγους που το 2015 υποστηρίξαμε ότι το δημοψήφισμα ήταν αντίθετο στο Σύνταγμα, επειδή έθετε ένα ασαφές ερώτημα, δεν έδινε επαρκή χρόνο διαβούλευσης και οι συνέπειές του ήταν άδηλες για τους ψηφοφόρους, όπως άλλωστε αποδείχθηκε. Σήμερα δεν κινδυνεύουμε από μια αιφνίδια, βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από την αργή διολίσθηση προς μία δημοκρατία ασύμβατη με το ευρωπαϊκό αξιακό κεκτημένο, καθώς το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποκάλυψε τρεις σημαντικές μεταλλάξεις: Πρώτα απ’ όλα ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΕΥΠ ενσωματώθηκε μέσα στον μηχανισμό του λεγόμενου επιτελικού κράτους στο πλαίσιο ενός σχεδίου υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στο κέντρο διακυβέρνησης. Δεύτερον, ότι τα σημαντικότερα αντίβαρα απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, δηλαδή η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες Αρχές, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή δέχθηκαν αδιανόητες πιέσεις. Και τρίτον, ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, που έχει θεμελιώδη σημασία για τη διαφάνεια της κρατικής δράσης, απαξιώθηκε πλήρως. Ο συνδυασμός των τριών προηγούμενων στοιχείων μας θέτει μπροστά σε μία δυστοπική πολιτειακή πραγματικότητα, δηλαδή αυτό το οποίο επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί και ανεξάρτητες οργανώσεις σχετικά με την υποχώρηση των δικαιοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων στην Ελλάδα: την απόκλιση από τον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό και την επικίνδυνη στροφή του πολιτικού συστήματος προς αυτό που αποκαλείται «ορμπανοποίηση».”.

Αν τα προηγούμενα είναι, κατά τον κ. Πρετεντέρη, “ψεκασμός” προερχόμενος από “γραφικούς σαχλαμάρες”, αυτό μπορεί να το κρίνει κάθε αναγνώστης, χωρίς σχόλια από πλευράς μου. Πέρα από τη διαστρέβλωση όσων λέω, όπως εν γένει συνηθίζει, δεν μας εξηγεί ούτε με μία φράση πού στηρίζει τους ευτελείς χαρακτηρισμούς του. Δυστυχώς για τους αναγνώστες των ΝΕΩΝ, όσα γράφει ο κ. Πρετεντέρης δεν έχουν πλέον καμία σημασία. Άλλωστε, από τα παραφερνάλια μιας σκοτεινής διακυβέρνησης δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα ευφυέστερο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…