Ισοφάριση παρακολουθήσεων με το Ειδικό Δικαστήριο θέλει η Ν.Δ. – «Δικαιοσύνη παντού» το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις κάλπες

«Άφεση αμαρτιών»για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις απευθείας αναθέσεις μέσα από το πλημμέλημα της «παράβασης καθήκοντος» ψάχνει η Ν.Δ.

333341859 3376490602634003 8292816882171208583 n

Από την πολιτική και επικοινωνιακή απομόνωση λίγο πριν τις κάλπες επιχειρεί να εξέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να συμψηφίσει τη δικαστική απόφαση  για το πλημμέλημα της «παράβασης καθήκοντος», για το οποίο καταδικάστηκε ο Νίκος Παππάς, με τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των απευθείας αναθέσεων που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη πολιτική βλάβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναμφίβολα προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιβαλλόμενη ποινή ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την εισήγηση της εισαγγελέως, Όλγας Σμυρλή, την οποία -για λόγους υγείας- αντικατέστησε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας. Η κ. Σμυρλή έχοντας κάνει μια συνολική αποτίμηση των διαθέσιμων στοιχείων της υπόθεσης είχε προτείνει την απαλλαγή του πρώην Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. «Από καμία πλευρά δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος ή οτιδήποτε άλλο» είχε αναφέρει η κ. Σμυρλή ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό που αθώωνε τον Νίκο Παππά, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως το γεγονός ότι η εταιρεία του ιού του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε τελικά να προσκομίσει τα χρήματα ώστε να πάρει την τηλεοπτική άδεια, «είναι απόδειξη που καταρρίπτει το κατηγορητήριο» .

Έκπληξη, επίσης, προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόταση του δικαστηρίου σε ότι αφορά το ύψος της ποινής ήταν πιο αυστηρή απ’ αυτή που πρότεινε ο Εισαγγελέας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα ο δημοσιογράφος του Documento, Βαγγέλης Τριάντης, που γνωρίζει πολύ καλά το δικαστικό ρεπορτάζ, πολύ σπάνια ένας δικαστής είναι πιο αυστηρός σε ό,τι αφορά το ύψος της ποινής απ’ ό,τι ένας εισαγγελέας. Και όμως, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας εισηγήθηκε η ποινή φυλάκισης να οριστεί στο ένα έτος, το δικαστήριο απέρριψε την εισήγηση και επέβαλε την ανώτατη ποινή των δύο ετών.

«Άφεση αμαρτιών» μέσω Ειδικού Δικαστηρίου ψάχνει η Νέα Δημοκρατία

Αυτό, όμως, που δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη είναι ο επιχειρούμενος συμψηφισμός του πλημμελήματος  της «παράβασης καθήκοντος» που βαραίνει πλέον τον Νίκο Παππά, με τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων, κατάχρησης δημοσίου χρήματος και απευθείας αναθέσεων που πολιτικά βαραίνουν σύσσωμη την Κ. Ο. της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Για «θεσμική εκτροπή» έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να  «κλέψει» ορισμένες από τις πολιτικές αιχμές που ορίζουν την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρασύρει στον πολιτικό «βούρκο» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να «ψαλιδίσει» το υπαρκτό «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από αυτή τη στρατηγική, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπεδώσει την  -άνευ πολιτικού περιεχομένου- άποψη, του «όλοι το ίδιο είναι», και να διεκδικήσει από την κοινωνία «άφεση αμαρτιών» για τα πεπραγμένα της που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στο ίδιο το Πολίτευμα, όσο και στα δημόσια ταμεία.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι καθόλου τυχαία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου να επισημαίνει διαρκώς ότι ο Νίκος Παππάς είναι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Η στόχευση εμφανής: Να θέσει στο πολιτικό κάδρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, και να του αφαιρέσει το πλεονέκτημα που κέρδισε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ελλάδος στα ζητήματα διαφάνειας και λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.

Σύσσωμα σκληρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του Νίκου Παππά να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της καταδικαστικής απόφασης σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, φανερώνει τη συνολικότερη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ποιότητα και τις σκοπιμότητες του Ειδικού Δικαστηρίου.

Σε μια άκρως αιχμηρή αντίδραση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους». Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ξεκάθαρα πολιτική δίκη» και υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πρώτο Υπουργό που «εφάρμοσε το νόμο, έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εισέπραξε χρήματα για το Δημόσιο».

Όσο λοιπόν και αν πιέζει η κυβέρνηση δια στόματος Γιάννη Οικονόμου για «έξοδο» του Νίκου Παππά από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει  μπροστά στο αποτέλεσμα μιας «πολιτικής δίκης» που αποφάσισε «κόντρα στην εισήγηση της εισαγγελίας και αντίθετα από τη λογική», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, οι ομόφωνες αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. φανερώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να επιχειρεί να μεταφέρει τα μεγάλα πολιτικά επίδικα της συγκυρίας στην κάλπη, ώστε την τελική ετυμηγορία να την έχει ο ελληνικός λαός. «Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.