Ισόβια κάθειρξη σε σουηδό πολίτη για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε άνδρα 61 ετών σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, στη δεύτερη υπόθεση που εκδικάζεται στη χώρα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης ανέφερε ότι ο Κλάβερ Μπερινκίντι, σουηδός πολίτης με καταγωγή από τη Ρουάντα, καταδικάστηκε για γενοκτονία και βαριά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων φόνου, απόπειρας φόνου και απαγωγής στη Ρουάντα. «Καταδικάστηκε για συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό σφαγών στη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 όπου ο κατηγορούμενος είχε ανεπίσημο ρόλο ως ηγέτης», ανέφερε στην ετυμηγορία του το δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του σουηδικού δικαστηρίου, ο Μπερινκίντι, ο οποίος έφθασε στη Σουηδία το 2002 και απέκτησε τη σουηδική υπηκοότητα το 2012, καταδικάστηκε ερήμην για σχετικά με γενοκτονία εγκλήματα από δικαστήριο της Γκακάκα στη Ρουάντα το 2007.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης σε δεκαπέντε θύματα εγκλημάτων αποζημιώσεις από 3 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (3.781 δολάρια ΗΠΑ) έως 10 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (12.602 δολάρια ΗΠΑ).

Εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της μειονότητας των Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς της εθνότητας Χούτου, σκοτώθηκαν από τους Χούτου σε διάστημα τριών μηνών το 1994 έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Το 2013, σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε άλλον έναν άνδρα σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, ενώ δικαστήριο της Ρουάντα επέβαλε ισόβια κάθειρξη, τον Απρίλιο, σε πρώην υψηλόβαθμο πολιτικό για ομιλία μίσους με σκοπό την πρόκληση δολοφονιών Τούτσι στη διάρκεια της γενοκτονίας.