Newsroom

Newsroom

Ισλανδία: Προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να κοπεί στα δύο το έδαφος – Συγκλονιστικές εικόνες (Photos/Video)

Εκκενώθηκε κωμόπολη 4.000 κατοίκων - 900 σεισμικές δονήσεις κατεγράφησαν σε λιγότερες από 24 ώρες - Η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης.

toby elliott CaVBkPUSwM4 unsplash

Κορυφώνονται οι φόβοι στην Ισλανδία για το σοβαρό ενδεχόμενο το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.

Μάλιστα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν το έδαφος στην πόλη Γκρίνταβικ να κόβεται στα δύο, αναδεικνύουν τις τρομακτικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι εκεί.

AP23317604641904
A car drives toward a fissure in a road in the town of Grindavik, Iceland Monday Nov. 13, 2023 following seismic activity. Residents of Grindavik, a town in southwestern Iceland, have been briefly allowed to return to their homes on Monday after being told to evacuate on Saturday after increasing concern about a potential volcanic eruption caused civil defense authorities to declare a state of emergency in the region. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ σημειώθηκα περισσότερες από 900 σεισμικές δονήσεις το τελευταίο 24ωρο.

AP23317478911591
A line of cars queued on a road heading to the town of Grindavik, Iceland Monday Nov. 13, 2023. Residents of Grindavik, a town in southwestern Iceland, have been briefly allowed to return to their homes on Monday after being told to evacuate on Saturday after increasing concern about a potential volcanic eruption caused civil defense authorities to declare a state of emergency in the region. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)
AP23317576931254
A member of the emergency services checks on vehicles driving toward the town of Grindavik, Iceland Monday Nov. 13, 2023. Residents of Grindavik, a town in southwestern Iceland, have been briefly allowed to return to their homes on Monday after being told to evacuate on Saturday after increasing concern about a potential volcanic eruption caused civil defense authorities to declare a state of emergency in the region. (AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Μιλώντας στα media κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ περιέργραψαν τις στιγμές που ζουν το τελευταίο διάστημα. «Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός, τα πάντα σείονταν όλη την ώρα, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς» τόνισε ο 56χρονος Χανς Βέρα.

Σύμφωνα με τις ισλανδικές αρχές οι περισσότεροι από τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φιλοξενήθηκαν από φίλους ή συγγενείς. Ενώ όσοι δεν μπορούσαν διαμένουν σε κέντρα υποδοχής.

Εάν το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ εκραγεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες, θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την έκρηξη Βεστμανέγιαρ πριν από 50 χρόνια που κατέστρεψε την πόλη, δήλωσε στο RUV ο ηφαιστειολόγος Άρμαν Χόσκουλντσον.

Από το τέλος Οκτωβρίου, η περιοχή που περιβάλλει την ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, στα νοτιοδυτικά, παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Αυτό οφείλεται σε έναν υπόγειο «ποταμό» από μάγμα -καυτό υγρό ή ημι-υγρό βράχο – μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων που κινείται ανοδικά, κάτω από την επιφάνεια της γης.

Το «καυτό ποτάμι» τρέχει κάτω από την Ισλανδία και μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, και ο αντίκτυπος μιας έκρηξης στη χώρα – και εκτος αυτής σε σχέση με την αεροπορία – θα εξαρτηθεί από το πού ακριβώς θα διαπεράσει το μάγμα την επιφάνεια. Η πόλη Γκρίνταβικ, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το μάγμα, έχει ήδη εκκενωθεί, λόγω του κινδύνου έκρηξης και επιβλαβών αερίων.

«Το Γκρίνταβικ είναι πολύ κοντά στη θέση του νέου ρήγματος και η επιβίωσή του δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Όλα εξαρτώνται από το πού τελικά θα φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια, αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται καλή για τους κατοίκους της πόλης» λέει ο δρ Μπιλ Μαγκουάιρ ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής και Κλιματικών Κινδύνων στο UCL.

Εάν ένα ηφαίστειο εκραγεί στην ανοικτή θάλασσα, ή εκραγεί στην ξηρά και στη συνέχεια αρχίσει να ρέει στη θάλασσα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ενός εκρηκτικού νέφους τέφρας καθώς ο εξαιρετικά καυτός βράχος έρχεται σε επαφή με το νερό.

Τρέμουν «πλημμύρα λάβας» 8 μηνών όπως το 1783

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε μείωση και παύση των σεισμών πριν συμβούν ηφαιστειακές εκρήξεις», λένε αναλυτές. Η Ισλανδία είναι πολύ συνηθισμένη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και έχει οικοδομήσει με επιτυχία μια τουριστική βιομηχανία πάνω της – επειδή βρίσκεται πάνω από τη Μεσοατλαντική Κορυφογραμμή. Ο φλοιός της Γης διασπάται σε διαφορετικές πλάκες και στην κορυφογραμμή οι πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής απομακρύνονται λίγα εκατοστά το χρόνο. Αυτό επιτρέπει στο μάγμα να ανεβαινει στην επιφάνεια, το οποίο εκρήγνυται ως λάβα ή/και στάχτη.

Η φύση των ηφαιστειακών εκρήξεων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του βράχου και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι πλάκες. Μία από τις πιο ισχυρές εκρήξεις στην Ισλανδία ήταν το 1783 όταν υπήρξε μια πλημμύρα λάβας που διήρκεσε οκτώ μήνες και παρήγαγε εκτεταμένα σύννεφα θείου που κρεμούσαν πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη για περισσότερους από πέντε μήνες και εκτιμάται ότι προκάλεσαν ψύξη περίπου 1,3 βαθμών Κελσίου για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…