Ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν το Τικρίτ

cover
NewsRoom 11/06/2014 | 19:30

Έκτακτη είδηση μεταδίδει το BBC, αναφέροντας πως ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν και κατέλαβαν το Τικρίτ, την πόλη που είναι γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν και βρίσκεται 150χλμ βόρεια της Βαγδάτης.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται αυτήν την ώρα με δεκάδες αντάρτες να μάχονται με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Σαλαχεντίν. Οι αντάρτες φέρονται να ελέγχουν μέρος της πόλης η οποία απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα, στα βόρεια, από την Βαγδάτη. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι δεσμεύθηκε να χτυπήσει τους τζιχαντιστές, παράρτημα της Αλ Κάιντα στη χώρα του, καθώς και να τιμωρήσει όσους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Οι αντάρτες ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, το οποίο έχει αναπτύξει επίσης δραστηριότητα στη Συρία, συγκρουόμενο όχι μόνο με το καθεστώς Άσαντ, αλλά και με άλλους, κοσμικούς αλλά και ισλαμιστές αντάρτες.

Έως και 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα, 48 Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένου του προξένου της Τουρκίας στην Μοσούλη, κρατούνται από τους εξτρεμιστές αντάρτες.

Πριν επιτεθούν στο Τικρίτ, οι ισλαμιστές κινήθηκαν νότια στην πόλη Μπαϊτζί. Στο Τικρίτ, δεκάδες αντάρτες δίνουν μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στο κυβερνείο της επαρχίας Σαλαχεντίν, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το δίκτυο BBC, οι ισλαμιστές εισήλθαν στην πόλη από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ στο twitter έχουν ανέβει φωτογραφίες με τους ισλαμιστές αντάρτες να προσεύχονται στον Αλάχ αφού κατέλαβαν το Τικρίτ.

ΠΗΓΗ: BBC