Newsroom

Newsroom

Ισημερινός: Έκανε πίσω η κυβέρνηση, ακυρώνει το διάταγμα για τα καύσιμα

Συμφωνία με τους αυτόχθονες για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις

ap ecuador 1

Η κυβέρνηση του Ισημερινού και το κίνημα των αυτοχθόνων κατέληξαν χθες Κυριακή σε συμφωνία για να τερματιστεί η κοινωνική κρίση που παρέλυσε τη χώρα για 12 ημέρες, η οποία περιλαμβάνει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκαν οι επιδοτήσεις των καυσίμων, εξέλιξη η οποία πυροδότησε το κύμα των διαδηλώσεων και βίαιων ταραχών με 7 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα, που θα ακυρώσει το διάταγμα 883», με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων, και «με αυτή τη συμφωνία, η κινητοποίηση τερματίζεται», ανέφερε ο Αρνό Περάλ, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας στον Ισημερινό του ΟΗΕ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο μαζί με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία για να διεξαχθεί διάλογος ανάμεσά τους, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε το Σάββατο την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο, την οποία διέταξε να εφαρμόσει ο στρατός, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που πυροδότησαν τα μέτρα λιτότητας.

«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη σε όλον τον Ισημερινό», δεσμεύθηκε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Αρχίζουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίτο. Διέταξα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τάξη σε όλο τον Ισημερινό», επέμεινε.

Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα παραμένει έκρυθμη εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων που εφαρμοζόταν για 40 χρόνια και πυροδότησε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης κατά 100% και πλέον.

Ο Μορένο αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ από το Κίτο εξαιτίας των ταραχών, την ευθύνη για τις οποίες προσάπτει σε «ριζοσπαστικοποιημένους υποκινητές».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…