Ισχυρός σεισμός τώρα στη Χαλκιδική - Αισθητός και στην Αττική

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σεισμό της τάξης των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

NewsRoom 16/01/2022 | 13:56

Ο σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Χαλκιδικής, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυμαίνεται γύρω στους 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στην Αττική, ενώ το μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης που έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος του ελλαδικού χώρου, εντοπίζεται στα 20 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Αθωνα και το εστιακό βάθος στα 19,3 χλμ. 

Ακολούθησαν μικρής έντασης μετασεισμοί, μικρότεροι των 3 Ρίχτερ, στο ίδιο σημείο αλλά και στην χερσόνησο της Σιθωνίας. 
 

Λέκκας: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας»

 

Για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.


Τα βασικά χαρακτηριστικά:

-    Επιφανειακός σεισμός
-    Επίκεντρο 20 χλμ νότια του Αγίου Όρους
-    Στον υποθαλάσσιο χώρο 

Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία.

Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.   

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.