Newsroom

Newsroom

Φονικός σεισμός με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε  στην πόλη Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας. Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών, εκατοντάδες οι τραυματίες 

Custom dimensions 1920x1080 px

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ συγκλόνισε αργά το απόγευμα της Παρασκευής την επαρχία Ελαζίγ της Τουρκίας. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 14  νεκρούς και δεκάδες  τραυματίες ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός τους θα ανέβει.  

Οι εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής με μερική κατάρρευση κτιρίων ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη.

Ο σεισμός, που καταγράφηκε στις 19:55 ώρα Ελλάδας, έγινε αισθητός στην Άγκυρα, αλλά και στις γειτονικές χώρες, τη Συρία και το Ιράκ. Η σεισμική δόνηση, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα, σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγ, σε μία σεισμογενή και πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ήδη, οι πρώτες εικόνες δείχνουν μερική κατάρρευση σε κτίρια και εγκαταστάσεις. 

 

 

Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

 

Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι της ανατολικής Ανατολίας, σύμφωνα με τους σεισμολόγους. Η περιοχή του Ελαζίγ βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Ελαζίγ, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτη είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.

Φονικός απολογισμός 

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών, ενω εκατοντάδες είναι οι τραυματίε ςσύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε λίγο νωρίτερα μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι  η νύχτα θα είναι δύσκολη. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν σε έξι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Λίγο μετά τον σεισμό ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε ανακοινώσει τα πρώτα θύματα του σεισμού 

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το Σιβρίτζε επλήγη πολύ σοβαρά, ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν»,  ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ζημιές σε κτίρια στην πληγείσα περιοχή και τουλάχιστον πολλοί  τραυματίες. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τέσσερα ή πέντε κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στην πόλη Σιβρίτζε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Συνεχείς μετασεισμοί

Οκτώ μετασεισμοί μεγέθους έως και 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν στα 68 πρώτα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία με επίκεντρο την πόλη Σιβρίτζε, στην επαρχία Ελαζίγ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ο τελευταίος και μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 21:03, ώρα Ελλάδας.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων