Ισχυρός σεισμός 6,1R ταρακούνησε Κρήτη

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη μετασεισμική ακολουθία - Κινητοποίηση των αρχών προκάλεσε ο σεισμός

1155843

Ισχυρός σεισμός έπληξε στις 9.23 το πρωί της Τετάρτης την Κρήτη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 84 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 188 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων.

Χωρίς ζημιές μέχρι στιγμής

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές στις αρχές για ζημιές

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας , χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Μέχρι αυτή την ώρα οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων τους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Από την πλευρά του, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Όπως εξήγησε, το εστιακό του βάθος είναι αρκετά μεγάλο «το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το σεισμό. Συνήθως αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει και πολύ μεγαλύτερο σεισμό. Η συγκεκριμένη δόνηση είναι ενδιάμεσου βάθους, δεν είναι στην επιφάνεια.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό που δεν δίνει πλούσια μετασεισμική ακολουθία», είπε ο κ. Λέκκας.

Ο σεισμολόγος Φίλιππος Βαλλιανάτος, από την πλευρά του, μιλώντας στον SUPER FM 89.6, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ακόμα επεξεργασία των δεδομένων για μια πιο πλήρη εικόνα γύρω από τη σεισμική ακολουθία.

Όπως επισήμανε, δεν είναι έκπληξη το μέγεθος των 6 ρίχτερ, ως αποτέλεσμα της γεωφυσικής δομής του ελληνικού χώρου και του συγκεκριμένου σεισμογόνου χώρου ανάμεσα στα Χανιά και τα Κύθηρα. Προσοχή χρειάζεται τις επόμενες ώρες για τη μετασεισμική ακολουθία.

Έκλεισε σχολιάζοντας:

«Είναι προφανές οτι ο θαλάσσιος χώρος προστατεύει κατά το μέτρο του δυνατού, το τελικό εστιακό βάθος θα κρίνει αν θα είμαστε επιφυλακτικοί ή καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς».

Ο σεισμός θέτει σε ετοιμότητα τις αρχές

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή το πρωί και έγινε αισθητή σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…