Iσχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Αιγαίο

Δυνατός σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο ρήγμα της Ανατολίας στις 12.24 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο…

unnamed3

Δυνατός σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο ρήγμα της Ανατολίας στις 12.24 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο ρήγμα θεωρείται από τα πιο σεισμογενή καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 13 σεισμοί.

Στις 13.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12,34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί και αναμένεται μετασεισμική ακολουθία. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα όπως επίσης και στην Κωνσταντινούπολη και τα τουρκικά παράλια.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 βαθμούς ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. ‘Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο”, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, “οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές”. Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, “τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα”.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι μελετούν τον ισχυρό σεισμό. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι». 

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές ζημιές σε κτίρια, αλλά στο αεροδρόμιο της Λήμνου κατά τη διάρκεια του σεισμού έπεσε ένα κομμάτι από την οροφή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία τουρίστρια. Τόσο στη Λήμνο, όσο και στη Σαμοθράκη γίνονται περιπολίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ για το πρώτο νησί αναχωρούν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Το αμερικανικό γεωλογικό Ινστιτούρο US Geological Survey αρχικά έκανε λόγο για δόνηση 7,2 Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Β. Ελλάδος, σε απόσταση 77 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.

 

 

 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…