Newsroom

Newsroom

Ήρθη η ασυλία της Νίνας Κασιμάτη για το «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι»

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

4251227 1

Ήρθη τελικά η ασυλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη μετά από μήνυση που της είχαν καταθέσει συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών για το σχόλιο τον περασμένο Δεκέμβριο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, όπου αναφερόταν μεταξύ άλλων και το σύνθημα «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι». 

Σήμερα, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε υπέρ της άρσης ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη και από τους 187 βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 100, κατά ψήφισαν 81 και 6 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Τι αναφέρουν οι νομικοί σύμβουλοι των Ειδικών Φρουρών

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε στο dikastiko.gr η δικηγόρος και νομική σύμβουλος των Ειδικών Φρουρών, Εβίτα (Ευαγγελία) Βαρελά «το σύνθημα «ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» συνιστά καταδικαστέα και αξιόποινη πράξη καθώς προκαλεί και διεγείρει δημόσια, προκαλεί κίνδυνο κατά της δημόσιας τάξης, προσβάλλει τη δημόσια τάξη και διαταράσσει την κοινή ειρήνη, απομονώνει και στοχοποιεί τους εργαζόμενους της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη τη xώρα, φέρει άκρως ρατσιστικά χαρακτηριστικά και τέλος προσβάλει βάναυσα τους Έλληνες Αστυνομικούς».

Τι απαντά η Νίνα Κασιμάτη

Για σκωπτικό σχόλιο έκανε λόγο μιλώντας από το βήμα της Βουλής η κυρία Κασιμάτη. «Δεν θέλω να επαναλάβω το σχόλιο που είχα κάνει τότε, επρόκειτο για πολιτική ανάλυση με έντονη χιουμοριστική σκωπτική διάθεση καθώς εκείνες τις μέρες ήταν στην επικαιρότητα διεργασίες διεύρυνσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ατυχώς χρησιμοποίησα την επίμαχη φράση ως ρήμα κάνοντας ομοιοκαταληξία. Ο χαρακτηρισμός είναι λίαν συνηθισμένος χωρίς να έχει ποτέ ποινικοποιηθεί και χωρίς να το έχω βάλει εγώ στο δημόσιο διάλογο ή να την κανονικοποιώ εγώ. Το σχόλιο μου δεν είχε καμία σχέση με το σώμα της ελληνικής αστυνομίας και δεν είχα σκοπό να προσβάλω οποιονδήποτε εργαζόμενο στην ελληνική αστυνομία» ανέφερε.

Παράλληλα, είπε πως «δεν θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική μου ασυλία γιατί το σχόλιο μου έγκειται στο πλαίσιο της πολιτικής μου δραστηριότητας», υποστηρίζοντας ως νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη τη μήνυση εις βάρος της. Πρόσθεσε δε ότι ακόμη κι αν στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εξύβρισης αυτό έχει παραγραφεί.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης- Άρση ασυλίας και για Δ. Ακτύπη και Θ. Δρίτσα

Αντίδραση για την άρση ασυλίας της κυρίας Κασιμάτη εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας που επισήμανε ότι με τη σημερινή συζήτηση τίθενται σοβαρά ζητήματα ερμηνείας του άρθρου 62 του Συντάγματος. «Η τοποθέτηση της κ. Κασιμάτη ήταν άστοχη, ήταν ατυχής. Εξήγησε η ίδια τις συνθήκες και τις καταστάσεις και παίρνει και την πολιτική ευθύνη γι΄αυτά που είπε. Όμως εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Έχουμε παρερμηνεία του άρθρου 62 που ανοίγει το δρόμο για όσα λέει ή για όσα υποστηρίζει ένας βουλευτής, να κρίνεται, όχι πολιτικά αλλά να κρίνεται ποινικά, με την ανοχή και τη συγκατάθεση της Βουλής. Αυτό γίνεται σήμερα» είπε.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδη κατάσταση, με κακόβουλες επιλογές πολιτών ή ομάδων πολιτών με υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες πολιτικές και άλλες», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας για την απόφαση της Βουλής αναφορικά με την κ. Κασιμάτη.

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…