Ήρθε η ώρα του Μητσοτάκη

Η ώρα του Μητσοτάκη ήρθε. Πορεύεται μόνος μέσα σε ένα μαύρο τοπίο που εδώ και μέρες μαυρίζει και την εσωκομματική του εικόνα.

mitsotakis11111 1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέβηκε στην εξουσία ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης κάποιων αντικειμενικών πολιτικών συνθηκών. Δεν ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να κυβερνήσει μέσα από ένα ευρύ αίτημα επειδή στο πρόσωπό του συγκέντρωνε πολιτικές και άλλες ικανότητες που διέκριναν οι πολίτες. Δεν αποτέλεσε καν το φρούτο που ωρίμασε στο δέντρο της πολιτικής διαδοχής.

Τον Μητσοτάκη επέβαλε μια κάστα επιχειρηματιών και καναλαρχών, στο πλαίσιο μιας κοινής τους διαπίστωσης ότι έτσι ικανοποιούνται τα συμφέροντά τους, για όσο χρόνο το επιλέξουν. Αποτέλεσε τον ηγέτη θερμοκηπίου του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο έπρεπε κάποια στιγμή να εκφραστεί αποφασιστικά, προτού ακυρωθεί όπως άλλες επιλογές «σωτηρίας».

Ο Μητσοτάκης λοιπόν κοπρίστηκε από τα υλικά του υπονόμου της αντισυριζαϊκής προπαγάνδας, που προέβλεπε την καταστροφή του κόσμου ενώ δημιουργούσε συνειδητά την καταστροφή της χώρας. Αναπτύχθηκε σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, υπό τον τεχνητό φωτισμό των τηλεοπτικών στούντιο. Μεγάλωσε ποτισμένος με τα επικοινωνιακά αφηγήματα που έφτιαχναν γι’ αυτόν τα κανάλια και οι χορηγοί (του).

Η γλάστρα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγήκε δειλά δειλά από το θερμοκήπιο όταν ξεκίνησε η πανδημία. Εκτέθηκε σε πραγματικές συνθήκες για να θαυμάσουν όλοι το θαύμα της πολιτικής του φύσης που έσωσε τη χώρα. Αυτή την ορτανσία με όλα τα χρώματα των εκδοτών, των επιχειρηματιών και κυρίως του χρήματος. Oπως συμβαίνει όμως με όλα τα φυτά θερμοκηπίου, σοκάρονται και σοκάρουν όταν βρεθούν σε πραγματικές συνθήκες.

Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα να φανεί ο Μητσοτάκης ως εξωτικό λουλούδι που συνεχίζει να ανθίζει μέσα στην καμένη γη έχει εκθέσει τους επίμονους κηπουρούς του. 
Ηρθε πλέον η ώρα της κρίσης, ή αν θέλετε η ώρα του Μητσοτάκη. Αυτός μόνος απέναντι σε αυτά για τα οποία ευθύνεται.

Πάνω από δύο χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός φρόντιζε να εμφανίζεται ως Μωυσής και Μεσσίας, ως Λουδοβίκος και απόλυτος άρχων. Το μοντέλο αυτό εξυπηρετούσε τον ψυχισμό του και την αντίληψή του για την εξουσία. Ηταν ο επιτελικός ιδιοκτήτης της χώρας ο οποίος έπρεπε να καταβάλλει επίμονη προσπάθεια να θυμίζει ότι αυτός κυβερνά. Να κάνει λειτουργικό (για τον ίδιο πάντα) το δίπολο ηγέτης – υπήκοοι. Μοιραία λοιπόν σήμερα είναι ο μόνος υπεύθυνος για την καταστροφή. Για τον ίδιο λόγο κάθε αγανακτισμένος δυσκολεύεται να αντιληφθεί όσα συμβαίνουν μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο (έστω πολιτικής αποτυχίας) και εντοπίζει τις ευθύνες στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός με δραματικό τρόπο γίνεται στόχος ύβρεων και χαρακτηρισμών. Αυτό δεν τιμά την πολιτική, αλλά δεν παράγεται από τα «υπόγεια της Κουμουνδούρου» όπως θέλουν να υποστηρίζουν στο Μαξίμου. Παράγεται από την αναντιστοιχία της εικόνας του σωτήρα Μητσοτάκη απέναντι στην καμένη γη. Ο Κυριάκος βγήκε με το κοστούμι να περπατήσει στην ολόμαυρη ράχη της χώρας με αλαζονεία και τεχνάσματα, με λογική διάσωσης του εαυτού του και τακτικισμούς.

Κάηκαν το 10% των δασών της χώρας και το 50% των δασών της Εύβοιας, σπίτια και περιουσίες, για να ικανοποιηθεί ένα άθλιο επικοινωνιακό αφήγημα: της μη ύπαρξης νεκρών. Για να μπορεί ο Μητσοτάκης να ανασαλεύει τα φέρετρα στο Μάτι. Οι περιοχές που παραδόθηκαν στις φλόγες εκκενώθηκαν και έτσι ταυτόχρονα αφαιρέθηκε από αυτές το ανθρώπινο δυναμικό που με διάφορους τρόπους έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση. Το επιτελικό δόγμα «γαία πυρί μιχθήτω» δεν ήταν δόγμα αποφυγής νεκρών αλλά έλλειψης κάθε στρατηγικής.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν υπήρχαν ανέλαβε να τα παραγάγει διά ανακοινώσεων ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος τα μέτραγε και τα ξαναμέτραγε και τα έβγαζε πολλαπλάσια όσων μετρούσαν οι καμένοι. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην πιο γελοία κυβερνητική ανακοίνωση που βγήκε ποτέ, απάντησε σε όσα του καταλόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ για εξαφάνιση: «Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών». Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη δεν υπάρχει κανένα ρήμα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αδυνατεί να εξηγήσει ποια είναι η δράση και αφήνει να σκεφτεί ο καθένας τι μπορεί να κάνει με τη μάνικα, γιατί σίγουρα δεν σβήνει φωτιές.

Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για μια ακόμη φορά το επιχείρημα της ύπαρξης ασύμμετρων απειλών και εγκληματικών ομάδων εμπρηστών που έκαψαν τη χώρα δημιουργεί μόνο οργή. Για όποιο λόγο κι αν κάηκε, η χώρα κάηκε και η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να την προστατέψει.

Η ανικανότητα αποδεικνύεται και από τα έγγραφα που δημοσιεύει το Documento, από τα οποία φαίνεται ότι οι δράσεις για την πυροπροστασία αποφασίστηκαν μέσα στον Ιούλιο 2021. Το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη έχει παραχθεί από τον εαυτό του για τον εαυτό του και τους φίλους του και δεν μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία γιατί δεν την υπολογίζει.

Το πολύ πολύ μια χούφτα «άριστοι» να σφαχτούν το επόμενο διάστημα για το ποιου ο φίλος θα αναλάβει με το αζημίωτο τη «νέα πυρόσβεση» ή την «ανοικοδόμηση».

Ο μιντιακός Μωυσής δεν έχει κάνει τελικώς κανένα θαύμα με τη φλεγόμενη βάτο. Απλώς άφησε τη χώρα να καεί και επέμενε να αυτοδιαφημίζεται ως θαυματοποιός ενώ οι άλλοι έβλεπαν έναν Νέρωνα.

Ο Μητσοτάκης έχει ήδη καεί και όποιος επιχειρεί να τον πιάσει για να τον διασώσει μαυρίζει κι ο ίδιος. Η ώρα του Μητσοτάκη ήρθε. Πορεύεται μόνος μέσα σε ένα μαύρο τοπίο που εδώ και μέρες μαυρίζει και την εσωκομματική του εικόνα. Κανένας δεν είναι αρκετά πρόθυμος για να τον πάρει πάνω του και να τον κουβαλήσει σε «ασφαλές» μέρος. Τον αφήνουν να σβήσει τη φωτιά ή να καεί ολοσχερώς. Κανονικά δεν πρέπει να φοβάται. Έρχονται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που πιλοτάρει ο Σκέρτσος στις ανακοινώσεις του.

Documento#248
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων