«Σταλινική λογοκρισία τα περί πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα»

Αμυντική στάση του Μιχαλολιάκου στο δικαστήριο - Απαρνήθηκε κάθε ναζιστική ιδέα και άφησε έκθετους όλους τους συναγωνιστές του προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος

4944374

 

Η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ήταν από νωρίς ασφυκτικά γεμάτη. Στις δημοσιογραφικες θέσεις επικρατεί το αδιαχώρητο και το αντιφασιστικο ακροατήριο έχει κατακλύσει τις θέσεις που έχουν παραχωρηθεί. Στην αίθουσα βρίσκεται όπως πάντα άλλωστε και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. Ωστόσο και από την πλευρά του ακροατηρίου της Χρυσής Αυγής υπάρχει κόσμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της αίθουσας και ανάμεσα στις δύο πλευρές του ακροατηρίου υπάρχουν μονάδες των ΥΜΕΤ με πλήρη εξάρτηση.

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ναζιστικό μόρφωμα και τη δολοφονική του δράση.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο τελευταίος από τους 69 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής που απολογείται στη δίκη. 

Εγέρθητε

Σε στάση προσοχής υποδέχτηκαν τον αρχηγό τους τα μέλη της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε από την πρώτη στιγμή αθώος και ξεκίνησε να αναλύει τη θέση του για τη μη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας αρχηγός κόμματος κατηγορείται για πράξη ενός οπαδού του κόμματος”, υποστήριξε.

“Εμείς ήμασταν γνωστοί στο πανελλήνιο εδώ και 25 χρόνια”, τόνισε υποστηρίζοντας ότι σήμερα στο δικαστήριο δεν υπερασπίζεται μόνο τον εαυτό του αλλά και τους “χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος”.

Επιχείρηση “σοκ και δέος” 

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου συνεχίστηκε σε χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη του έγινε για επικοινωνιακούς λόγους “σαν να συλλαμβάνουν τον Μπιν Λάντεν”. 

Επικαλέστηκε μάλιστα, τόσο τη δολοφονία Λαμπράκη, αλλά και εκείνη του Νίκου Τεμπονέρα, υποστηρίζοντας ότι τότε κανένα στελεχος κόμματος δεν κατηγορηθηκε για τις πράξεις των δολοφόνων.

 “Απόλυτα νόμιμη η δράση του κόμματος”

“Για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε αλλά όχι ότι είμαι ανόητος”, τόνισε αναφερόμενος στο “κατόρθωμα” του να βάλει το κόμμα στη Βουλή 4 φορές.

Αναφέρθηκε μάλιστα στον Μάκη Βορίδη ο οποίος τον είχε διαδεχτεί στην ηγεσία της χουντικής νεολαίας ΕΠΕΝ, σημειώνοντας ότι ούτε ο Βοριδης, ούτε η ΕΠΕΝ κατηγορήθηκαν όταν ένα μέλος της σκότωσε έναν αριστερό.

Ο Μιχαλολιάκος έκανε μια αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχε η Χρυσή Αυγή ως μέλος ευρύτερων συμμαχιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο συνέδριο όπου αποφασίστηκε η αυτονομη κάθοδος στης εκλογές. “Το συνέδριο εγινε στο Ηλέκτρα Παλλάς που ανήκε στην αρχιεπισκοπή και μας παραχωρήθηκε δωρεάν από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο”.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε σε μια σειρά υποθέσεων στις οποίες είχε κατηγορηθεί η Χρυσή Αυγή κατα τη δεκαετία του 90 και στις οποίες αποδείχτηκε ότι το κόμμα του δεν είχε εμπλοκή. “Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ οι αριστεροί πανηγύριζαν κάθε φορά επειδή έβλεπαν την άνοδο του κόμματος”.

Το βάρος στη λεγόμενη “σκευωρία”

Μεγάλο μέρος της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν αφιερωμένο στη λεγόμενη “σκευωρία” της κυβέρνησης Σαμαρά που οδήγησε στη σύλληψη της ηγεσίας. 

Μάλιστα κατονόμασε τον Μακη Βορίδη ως έναν από τους εμπνευστές της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή της δίκης γίνεται με εξαιρετική δυσκολία καθώς δεν λειτουργούν τα μικρόφωνα του δικαστηρίου.

Τρύπες στην απάντηση περί καταστατικού 

Καθόλου πειστικός δεν ήταν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής σε ο,τι αφορά το επίμαχο καταστατικό της Χρυσης Αυγής. 

Υποστήριξε ότι μέχρι το 2012 υπήρχε ένα υποτυπώδες καταστατικό 2 σελίδων που όριζε τις βασικές λειτουργίες, πάνω στο οποίο βασίστηκε το “πραγματικό πρώτο” καταστατικό της Χρυσής Αυγής που κατατέθηκε το 2012.

Η δυσκολία του Μιχαλολιάκου στο ζήτημα του καταστατικού ήταν εμφανής, ιδιαίτερα όταν ερωτήθηκε για την εκδοχή του 1992 και το αν υπάρχουν κάπου όλες οι ανανεώσεις του. “Ο,τι βρήκατε στα γραφεία μας” απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη.

Ο Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε ανερμάτιστο το ναζιστικό καταστατικό που είχε δημοσιεύσει ο Ιός της Ελευθεροτυπίας, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν απάντησε το περιοδικό της Χρυσής Αυγής στις κατηγορίες  υποστήριξε ότι δεν απαντούσαν σε κάθε τι που γραφόταν, αλλά και ότι ο ίδιος δεν είχε κανεναν έλεγχο στο τι έγραφε το περιοδικό.

Όταν πιέστηκε πάντως, ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι έχει διαβάσει το επίμαχο κείμενο και αναρωτήθηκε “είναι αυτό ναζιστικό  καταστατικό;”

Πρ: Ποιός ασχολούνταν με το περιοδικό της ΧΑ;

Μιχ: Διάφορα άτομα.

Πρ: Εσείς δεν είχατε άποψη και λόγο για το τί γράφεται;

Μιχ: Όχι. Σας διάβασα προηγουμένως… εγώ δεν ασχολούμουν.

Πρ: Είναι λίγο παράδοξο να έχετε ένα καταστατικό παλιό και μετά να βλέπουμε αποσπάσματα σε εφημερίδες μετά.

Μιχ: Επειδή το διάβασα το καταστατικό, είναι αυτό καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης;

Πρ: Το ερώτημα δεν είναι αυτό.

Μιχ: Ένα ανόητο κείμενο είναι, ανερμάτιστο.

Πρ: Και έτσι, να το δεχθούμε. Πώς είναι δυνατόν από κομμάτια άρθρων αυτού του καταστατικού να βγαίνουν στην Ελευθεροτυπία και να μην υπάρχει απάντηση από εκείνον έστω που ασχολούταν τότε;

Μιχ: Μα δεν ασχολήθηκα με αυτό το πράγμα, πώς να σας το πω. Αυτό πήγαινε σε έναν που έφτιαχνε τις σελίδες, εργαζόταν εκεί, και από κει και πέρα του στελνα διάφορα κείμενα με email. Δεν του έδωσα σημασία γιατί δεν είχε καμία σημασία.

Δεν έμαθα πολλά για τη δολοφονία Φύσσα 

Ο Μιχαλολιάκος αρνήθηκε το γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα  από το βράδυ που έγινε, αλλά έμαθε για αυτή την επόμενη ημέρα αργά το πρωί. Μάλιστα δήλωσε ότι δε θυμάται αν εκείνο το πρωί στην ασφάλεια του που τον μετέφερε στη Βουλή ήταν και ο Γιάννης Λαγός.

 “Δεν εμαθα πολλά για τη δολοφονία γιατί δεν αφορούσε το κομμα”, δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όμως προκάλεσε γέλια στο ακροατηριο όταν απαντώντας σε ερώτηση για τη φύση της δολοφονίας δήλωσε ότι “ήταν μια δολοφονία όπου ένας άνθρωπος σκότωσε έναν άλλο άνθρωπο”.

Πρ: Όταν μιλήσατε στη Βουλή και είπατε ότι δεν έχει σχέση το κόμμα, είχατε μιλήσει με τους συνεργάτες;

Μιχ: Δεν είχα μάθει πολλά πράγματα και δεν έμαθα ποτέ, πρώτον γιατί δε μου είπαν και γιατί ήξερα ότι δεν είχε σχέση το κόμμα.

Πρ: Τελικά αυτή είναι η θέση που έχετε ως τώρα; Ότι δεν έχει σχέση το κόμμα;

Μιχ: Ναι, βεβαίως δεν έχει σχέση το κόμμα.

Πρ: Άρα με τι έχει σχέση η ανθρωποκτονία;

Μιχ: Με την ανθρωποκτονία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.

Σταλινική λογοκρισια τα περί “πολιτικής ευθύνης”

Οργισμένος εμφανίστηκε εναντίον των δημοσιογράφων για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που ο ίδιος ανέλαβε σε συνεντευξη του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Υποστήριξε ότι αποκόπηκε η φράση του για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα, ενώ ο ίδιος είχε πει το ακριβώς αντίθετο σε εκείνη τη συνέντευξη. “Αυτό είναι σταλινική λογοκρισία”, υποστήριξε.

“Αναλάβαμε το πολιτικό κόστος. Το έχουμε χρεωθεί όλοι, εκόντες άκοντες. Σχήμα λόγου που ήθελα να πω το ακριβώς αντίθετο”, δήλωσε. 

“Τυχαία συνάντηση” η επίθεση στο ΠΑΜΕ

Τι όφελος θα μπορούσε να έχει η Χρυσή Αυγή από μια επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες αναρωτήθηκε ο Μιχαλολιάκος, υποστηρίζοντας ότι καταδίκασε την επίθεση αμέσως μετά που έγινε και δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή.

“Ισχυει το ίδιο και για το ΠΑΜΕ;”, ρώτησε η πρόεδρος για την επίθεση των χρυσαυγιτών στα μέλη του ΠΑΜΕ, μια εβδομάδα πριν τη δολοφονία Φύσσα. “Ήταν μια τυχαία συνάντηση που κατέληξε σε τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές”, ήταν η απάντηση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Επανερχόμενος μάλιστα στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο αρχηγός να κατηγορείται για τις πράξεις των μελών, ανέφερε και το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ρωτώντας αν και εκείνος πρέπει να κατηγορηθεί για το γεγονός ότι ο συνεργάτης του Νίκος Γεωργιάδης καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανηλίκους.

Πριν το ’92 δεν ήμουν… τίποτα 

“Απο το 1992 η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ο ελληνικός εθνικισμός. Ο εθνικσμος δεν είναι διεθνιστικός άρα δε θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον γερμανικό ή τον ιταλικό”, υποστήριξε. 

Προεδρος: Πριν από το 1992 τι ήσασταν;

Μιχαλολιάκος: Τίποτα. (γέλια στην αίθουσα) Ήμουν διευθυντής ενός περιοδικού που ο καθένας κατέθετε τις απόψεις του.

Αναφερόμενος στον ναζιστικό χαιρετισμό επανέλαβε το επιχείρημα ότι ήταν αρχαιοελληνικός χαιρετισμός πολλών δεξιών του μεσοπολέμου, ανάμεσα τους και του μεταξικού καθεστωτος της 4ης Αυγούστου.

Μάλιστα είπε ότι τον χαιρετισμό τον έκανε και ο ίδιος για να προκαλέσει, όταν τον αποκάλεσαν ναζιστή.

Ιδιαίτερα ψυχαγωγική για το ακροατήριο ήταν η αναφορά του στη φράση “οι ξιφολόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια”, υποστηρίζοντας ότι η φράση του ήταν εμπνευσμένη από τη γαλλική Μασσαλιωτιδα!

Πρ: Πάντως σε μια συναυλία το 2005 που είσαστε και εσείς παρών φαίνεται καθαρά αυτός ο χαιρετισμός από όλους εσάς, υπάρχουν σημαίες SS..

Μιχ: Είμαι εγώ σε αυτή τη συναυλία; αυτή η μουσική δεν μου αρέσει
[Γέλια από το κοινό.]

Πρ: Να το ανοίξουμε το βιντεο, υπάρχει

Μιχ Γ παρεμβαίνει: Εντάξει μια συναυλία ήταν…

Μιχ: Χέβι μέταλ δεν μου αρέσει. Αν είχα πάει θα ‘χα πάει περιστασιακά και θα έφυγα. Αν είναι να δικαστώ για τις ιδέες μου, είμαι περήφανος αλλά πιστεύω ότι είμαι σε δικαστήριο της Ελλάδος του 21 αιώνα και όχι ιερά εξέταση.

Πρ: Αν δε θέλετε να απαντήστε μπορείτε να μας το πείτε

Μιχ: Όχι σας απαντώ, το λέει είναι ποινικά αδιάφορη, αν ήταν ποινικά κολάσιμη θα ‘χα προετοιμαστεί να υπερασπιστώ…

Πρ: Υπάρχουν κάποιες φράσεις που έχουν λεχθεί, σε ομιλίες σε γραφεία..εσείς αναφερθήκατε πριν στα τάγματα εφόδου

Μιχ: Κοιταξτε να δείτε. Τάγματα εφόδου δεν υπήρχαν. Το έγραψα, το δήλωσα..

Πρ: Δε θα σας ρωτήσω γι’ αυτό, το καλύψατε το θέμα.

Μιχ: Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα. Πόσο μάλλον όταν δεν προτρέπουν σε συγκεκριμένες πράξεις βίας. Κι εγώ δεν προέτρεψα κανέναν σε συγκεκριμένη πράξη βιας. Από κει και πέρα τα λόγια της Μασσαλιώτιδας, του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, η έκφραση για τις ξιφολόγχες, λέει «το αίμα των εχθρών να κυλάει στα αυλάκια των πεζοδρομίων», ήταν μια έκφραση δανεισμένη από ένα ρητορικό σχήμα από τη Μασσαλιώτιδα.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι ιστορικές αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου επιχείρησε να αντιστρέψει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να βολέψει το αφήγημά του. Όπως είπε, η αναφορά του ότι «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45», δεν αναφέρεται στους Ναζί, αλλά στους Έλληνες συνολικότερα τους οποίους «αδίκησαν» μεταπολεμικά οι σύμμαχοι. Όταν πιέστηκε από το δικαστήριο, επιχείρησε να το διορθώσει, λέγοντας ότι ο ηττημένος του πολέμου ήταν ο ελληνικός εθνικισμός και το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά.

Πρ: Αρα λέτε οτι η δήλωση «η σπορά των ηττημένων»…

Μιχ: Όλοι οι Έλληνες ήταν ηττημένοι.

Πρ: Η άλλη όμως δήλωση που λεει ότι «ο Β’ Παγκόσμιος ήταν ένας πολεμος ιδεολογιών, με την δική μας να είναι ηττημένη»;

Μιχ: Παντού ήταν ηττημένοι, όχι μόνο στην Ελλαδα, παντού. Ότι η 4η Αυγούστου που εκπροσωπουσε εμάς ηττήθηκε… το καθεστώς. Ο Μανιαδάκης… τον είχανε στην Αργεντινή…

Πρ: Γιατί στις δηλώσεις σας συνεχίζετε να λετε «είμαστε οι χρυσαυγίτες, εθνικοσοσιαλιστές»; Αφού το 1992 ξεκαθαρισατε τα πραγματα;

Μιχ: Δεν το θυμάμαι αυτό το πράγμα…

Ένταση για το… “Έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλολιάκο”

Ένταση προκλήθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε σε σύνθημα που είχε γραφτεί εναντίον του σε τοίχο. 

“Έγραφαν για μένα ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΚΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ”, δήλωσε με το απολογητικό ύφος που έχει υιοθετήσει κατά τη σημερινη διαδικασία. Ωστόσο, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν ακούστηκαν αυτά τα λόγια,  με αποτέλεσμα να αντιδράσουν και οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με απειλές και χειρονομίες.

To τέλος της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου χαρακτηρίστηκε από επίσης μεγάλη ένταση, καθώς, κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα έγινε δέκτης έντονων αποδοκιμασιών, με το ακροατήριο να φωνάζει δυνατά το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», ενώ από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του απάντησαν με το ναζιστικής έμπνευσης «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». 

Τι και αν μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα ο αρχηγός τους είχε απαρνηθεί καθετί το ναζιστικό, χωρίς βέβαια να πείθει κανέναν.

Ένα πρώτο σχόλιο

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν μια από τις σημαντικότερες και πιο πολυαναμενόμενες στιγμές της δίκης που ήδη κοντεύει τα 5 χρόνια.

Η παρουσία του όμως σήμερα έδειξε ένα πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται σε πλήρη αποδρομή, έτοιμο να πάρει πίσω όλα όσα υποστήριζε εδώ και 40 χρόνια. Το απολογητικό του ύφος προς το δικαστήριο το οποίο δεν έχασε σε καμία φάση της σημερινής διαδικασίας, δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τον επιθετικό ΓΓ που είχαμε συνηθίσει στις ομιλίες. Άφησε έκθετα όλα τα στελέχη του κόμματός του προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος. 

Όσοι βρεθήκαμε σήμερα στο δικαστήριο παρακολουθήσαμε μάλλον την αρχή του τέλους του άλλοτε πανίσχυρου αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Φοβισμένος, αμυντικός, δικαιολογητικός και χωρίς αιχμές, ο Μιχαλολιάκος είναι γυμνός και πλέον αυτό δεν μπορεί να το κρύψει… 

Οι απευθείας διάλογοι είναι καταγεγραμένοι από το Golden Dawn Watch

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…