Newsroom

Newsroom

Irish Times: Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της

Να υπερασπιστεί την Ελλάδα για όσα την κατηγορούν όλα αυτά τα χρόνια που έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση, προσπαθεί με άρθρο του στους «Irish Timeς», ο Richard Pine.

5953dcb31dc524b9778b4567

«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα αρνείται να πουλήσει την ψυχή της», αναφέρει ο αρθρογράφος θέλοντας να εκφράσει την δική του άποψη γύρω από τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί για την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες είναι οι άνθρωποι που δεν πληρώνουν φόρους, θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στα 45 και αρνούνται να ασχοληθούν με τα δάνεια του παρελθόντος και θέλουν περισσότερα χρήματα από τους συμμορφωμένους φορολογούμενους της ΕΕ που πρέπει να δουλέψουν μέχρι τα 68. Τέτοιες γενικεύσεις είναι αβάσιμες. Είναι σαν να λέτε ότι “Ένας Ιρλανδός είναι ανέντιμος, επομένως όλοι οι Ιρλανδοί είναι ανέντιμοι”» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος του κειμένου.

Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες των πολιτικών και των συμβούλων τους για την κατάσταση αυτή, καθώς και των γερμανικών τραπεζών που επέτρεψαν την συσσώρευση του ελληνικού χρέους. Καταλογίζει ακόμα ευθύνες σε εκείνους τους πλούσιους που δεν πληρώνουν φόρους, αλλά και στην γραφειοκρατία που παρεμποδίζει την καινοτομία και τις εξαγωγές.

«Η Ιρλανδία εξήλθε με επιτυχία από το σχέδιο διάσωσης, επειδή έχει την ικανότητα να παράγει πλούτο – πρακτικά άγνωστο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και πάντα υπήρξε μια χώρα αντιθέσεων και αντιφάσεων. Εκλεπτυσμένη κομψότητα και πρωτόγονη βία» αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Οι ιρλανδικές αξίες της μεσαίας τάξης υπερισχύουν, ενώ στην Ελλάδα, παρά την αστικοποίηση, κάθε Έλληνας μεταφέρει ένα χωριό στην καρδιά του. Αναφέρω συχνά την ελληνική ικανότητα για ανθεκτικότητα, για ελπίδα, όπου η ελπίδα συχνά φαίνεται μάταιη. Πρόσφατα μια νεαρή γυναίκα μου έγραψε πώς οι Έλληνες, είτε θρησκευόμενοι είτε όχι, μπορούν να βρουν ένα μονοπάτι προς το φως».

Ο Richard Pine υπενθυμίζει πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πως την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να περιθάλψει τους 60.000 πρόσφυγες πολέμου που έχουν φτάσει στην χώρα.

Καταλήγει εξηγώντας ότι η Ιρλανδία κατάφερε να βγει γρηγορότερα από την κρίση, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των αγορών. Ωστόσο, αυτό έγινε με ένα τίμημα: έχασε την αυθεντικότητά της για να μοιάσει στις μοντέρνες κοινωνίες της κρίσης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πάιν «δεν πούλησε την ψυχή της». 

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…