Ιρανή καταγγέλλει ότι επαναπροωθήθηκε έξι φορές από την Ελλάδα στην Τουρκία – Σοκαριστική έρευνα (video)

Στα διεθνή δικαστήρια φέρνει την υπόθεση η 30χρονη γυναίκα που υπέστη βασανιστήρια, απειλές και εξευτελισμό από τις ελληνικές αρχές, αλλά κατάφερε να καταγράψει υλικό που εκθέτει τη χώρα

Screenshot 2022 02 04 193229

Τη συγκλονιστική υπόθεση της Παρβίν, έφερε στην επιφάνεια έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel σε συνεργσία με το ECCHR, την HumanRights360 και το Forensic Architecture.

Η Παρβίν, σύμφωνα με τις καταγγελίες της που επιβεβαίωσαν με ακρίβεια οι ερευνητές, πέρασε τα σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά επτά φορές, τις έξι από τις οποίες επαναπροωθήθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία, δεχόμενη βασανιστήρια, εξευτελισμό και απειλές θανάτου.

Σύμφωνα με το Spiegel, η έρευνα ρίχνει φως σε έναν παράνομο χώρο: η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όπου οι αρχές μπορούν προφανώς να ασκούν βία κατά των προσφύγων χωρίς να χρειάζεται να φοβούνται την τιμωρία. Οι δικηγόροι το αποκαλούν βασανιστήριο.

Η 30χρονη Ιρανή θα αναζητήσει δικαίωση στα διεθνή δικαστήρια.

 Σε παρουσίαση της υπόθεσης μέσω twitter το Forensic Architecture αναφέρει: 

«Το 2020, η Parvin, μια νεαρή γυναίκα από το Ιράν, πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα7 φορές. 6 φορές ​​από τον ποταμό Έβρο και μία φορά από το Αιγαίο. 
Συνελήφθη και απωθήθηκε 6 φορές.

Η Parvin κατέγραψε τα πρώτα τρία περάσματά της μέσω φωτογραφιών, βίντεο, ηχητικών μηνυμάτων και ζωντανής κοινής χρήσης τοποθεσίας. Μπόρεσε να καταγράψει βίντεο μέσα από ελληνικούς σταθμούς συνοριοφυλάκων που αποκάλυπταν το εσωτερικό των κελιών και τις συνθήκες κράτησης. Τίποτα από όλα αυτά δεν είχε καταγραφεί έως τότε.

Αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι κρατήθηκε σε τέσσερις σταθμούς της Ελληνικής Συνοριακής Φρουράς: Νεο Χειμωνιο, Ίασμος, Τυχερό και δύο φορές στο Σουφλί.

Πριν από την πρώτη της απώθηση, στο Νέο Χειμόνιο η Parvin βασανίστηκε από αξιωματικούς και δέχθηκε απειλές θανάτου. Χρησιμοποιώντας τη μαρτυρία της, βίντεο, και δορυφορικές εικόνες, δημιούργησαμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του σταθμού BG και τοποθετήσαμε τις αναμνήσεις της στον χώρο.

Πριν από τη δεύτερη και την έκτη απώθησή της, στο Σουφλί, η Parvin κρατήθηκε για ώρες με πολλά άλλα άτομα σε έναν χώρο χωρίς εξαερισμό ή τουαλέτα. Βρήκαμε αυτό το κοντέινερ στο πάρκινγκ του κέντρου κράτησης, ακριβώς εκεί που το θυμόταν.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης απώθησής της, στον φράχτη των συνόρων στις Καστανιές, στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, η Parvin δέχτηκε δακρυγόνα και πυροβολισμούς και έγινε ένας από τους πρώτους μάρτυρες των βίαιων γεγονότων του Μαρτίου 2020 που θα άφηναν τουλάχιστον δύο νεκρούς, τους Muhammad al-Araband και Muhammad Gulzar.

Μετά την τέταρτη απώθησή της, όταν εγκαταλήφθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελληνική Ακτοφυλακή, η Πάρβιν κρατήθηκε σε 5 διαφορετικές τοποθεσίες στην Τουρκία, από τις ακτές του Αιγαίου μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

Κατά την πέμπτη και την έκτη απώθησή της μέσω των κέντρων στο Τυχερό και το Σουφλί, οι φρουροί βοηθήθηκαν από άνδρες από το Αφγανιστάν και το Ιράν. 

Σε αντάλλαγμα για να μην απωθηθούν οι ίδιοι, αυτοί οι άντρες —που χαρακτηρίστηκαν «σκλάβοι»— έπρεπε να ζήσουν στο κέντρο κράτησης και να μεταφέρουν άλλους αιτούντες άσυλο πίσω στην Τουρκία»

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το HumanRights360 για το θέμα:

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του στην efsyn.gr ο Δημήτρης Αγγελίδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης HumanRights360, που παρέχει νομική συνδρομή στην υπόθεση μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), η Παρβίν εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση από τη Γερμανία, όπου ζει σήμερα, και περιέγραψε όσα έζησε στα χέρια των ελληνικών αρχών και την απόφαση που πήρε ήδη από την πρώτη επαναπροώθηση να ζητήσει δικαίωση.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου κατά τη διάρκεια μιας από τις επαναπροωθήσεις ότι, όταν φτάσω στην Ευρώπη, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη και θα δικαιωθώ. Γιατί αυτές οι επαναπροωθήσεις και αυτή η βία πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε άνθρωποι. Θέλω να συνεισφέρω στο να ανακτηθεί ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε.
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…