Newsroom

Newsroom

Το Ιράν ξεκίνησε εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου

Στην τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης από τους περιορισμούς της συμφωνίας της Βιέννης η Τεχεράνη

ap rouhut

Το Ιράν επαναλαμβάνει από σήμερα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

“Τα πρώτα λεπτά της Πέμπτης προχωρήσαμε στην έγχυση αερίου (ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης και στην έναρξη) της παραγωγής και της συλλογής εμπλουτισμένου ουρανίου (…) στις εγκαταστάσεις του Φορντό”, επεσήμανε ο Οργανισμός.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι “όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)“, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προαναγγείλει ήδη από την Τρίτη την επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στις χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαβαλντί είχε δηλώσει ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Φορντό “θα ξεκινήσει τα μεσάνυκτα” προς Πέμπτη.

Από τη Βιέννη πηγή της ΙΑΕΑ σημείωσε ότι “επιθεωρητές της Υπηρεσίας βρίσκονται” στο Φορντό και πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί πολύ γρήγορα ειδική έκθεση για την κατάσταση στο πυρηνικό αυτο εργοστάσιο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιράν.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…