Newsroom

Newsroom

Ιράν: Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που συνέβαλε στην αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί

Εκτός από τη δημοσιογράφο Νιλουφάρ Χαμεντί, συνέλαβαν και τη φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί και τον γνωστό ακτιβιστή, ο Μαζίντ Ταβακολί - Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε να διαφύγει από τις αρχές.

FdQkt2EXEAURv8b

Τη δημοσιογράφο Νιλουφάρ Χαμεντί, που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου της 22χρονης, συνέλαβαν οι αρχές του Ιράν, όπως σύμφωνα με δημοσίευμα από το Telegram στην εφημερίδα Shargh, για την οποία εργάζεται.

Συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση, αναφέρει ο Guardian.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας γνωστός ακτιβιστής, ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009.

Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε από την πλευρά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο, έκανε γνωστό αυτό το τελευταίο.

Ο στρατός απειλεί με αιματοκύλισμα

Υπενθυμίζεται πως ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσες για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών και 36 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα μκο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι “αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Δραματικές εξελίξεις στο Ιράν – Ο στρατός απειλεί με αιματοκύλισμα: «Θα αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς»

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων