Ιράν: Συνάντηση Μάας-Ροχανί στην Τεχεράνη για διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στην Τεχεράνη τη Δευτέρα, σύμφωνα με γερμανική διπλωματική πηγή.

AP heiko maas

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις και την άμβλυνση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Μια προσεκτική εκτόνωση στις μακρές ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον σημειώθηκε όταν η Τεχεράνη υπέγραψε τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) για τον περιορισμό της πυρηνικής της δραστηριότητας. Ωστόσο, η εχθρότητα επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε το 2018 την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιδιώκουν να διατηρήσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρότι συμμερίζονται την ανησυχία της κυβέρνησης Τραμπ σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τον ρόλο του στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η πυρηνική συμφωνία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν -που αποτελεί πιθανό τρόποςγια την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων- και επιδιώκουν μια συμφωνία με το Ιράν σε άλλα θέματα ασφάλειας στο μέλλον.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ροχανί τη Δευτέρα”, δήλωσε η διπλωματική πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προειδοποίησε κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης του στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο, καθ’ οδόν προς την Τεχεράνη, για τους κινδύνους που ενέχει οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

“Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να διαδώσουμε την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη με το Ιράν”, δήλωσε ο Μάας προσθέτοντας ότι θέλει τον διάλογο ακόμη και όταν οι διαφορές μοιάζουν ανυπέρβλητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον οποίο επικαλείται σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars, είπε ότι το ταξίδι του Μάας στην Τεχεράνη δείχνει ότι η Γερμανία προσπαθεί να “διατηρήσει ζωντανή την πυρηνική συμφωνία“.

Ωστόσο, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει τον Μάας ως μεσολαβητή μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, ο Ζαρίφ πρόσθεσε: “Θεωρείται απίθανο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να ταξιδεύει στην Τεχεράνη για να κομίσει ένα ειδικό μήνυμα“.

Ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί επίσης με τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη.

Σταθμοί της περιοδείας του Μάας στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης η Ιορδανία και το Αμπού Ντάμπι. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό σε συντονισμό με τη Γαλλία και τη Βρετανία και έπειτα από συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…