Newsroom

Newsroom

Ιράν: Oργή για τον θάνατο της 22χρονης-Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις, μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί η οποία έπεσε σε κώμα μέσα στο τμήμα Ηθών στο οποίο είχε προσκομισθεί στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς δεν φορούσε την χιτζάμπ της όπως αρμόζει.

iran

Στο Ιράν το κύμα οργής κατά της αστυνομίας έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές. Βίαια επεισόδια σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, επειδή φορούσε «ανάρμοστα ρούχα». Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρία άτομα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αν και πηγές στο διαδίκτυο ανεβάζουν τον αριθμό σε πέντε νεκρούς. Το σημαντικό είναι πως μεγάλη μερίδα των πολιτών πιστεύει ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αν και επίσημα οι αρχές αρνούνται κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν μέχρι στιγμής να κατευνάσουν το κύμα οργής που σαρώνει τη χώρα.

Σήμερα, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Επικοινωνιών, σύμφωνα με τον οποίο η πρόσβαση στο ίντερνετ πιθανόν να διακοπεί για «λόγους ασφαλείας».

Ο θάνατος της Αμινί έχει εξοργίσει πολλούς Ιρανούς, ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι τον θεωρούν ως μέρος της σκληρής αστυνόμευσης από την Ισλαμική Δημοκρατία και της ολοένα και πιο βίαιης μεταχείρισης των νεαρών γυναικών από την αστυνομία Ηθών.

Σε ορισμένες από τις διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία. Πυκνά σύννεφα από τη χρήση δακρυγόνων καλύπτουν την πρωτεύουσα. Άλλα βίντεο από την Τεχεράνη δείχνουν περιπολικά με σπασμένα τζάμια, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν κανόνι νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Η οργάνωση Hengaw ανέφερε ότι 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σημειώνεται ότι οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ξέσπασαν “περιορισμένες” διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις επτά επαρχιών, αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έχει συλληφθεί, αλλά απέρριψε “κάποιους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θανάτους” δείχνοντας δύο τραυματισμένους νεαρούς που διέψευσαν τις αναφορές ότι είχαν σκοτωθεί.

Τα social media κατακλύζονται από επικρίσεις για τον θάνατο της Αμινί, με το hashtag #MahsaAmini στα περσικά να έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια αναφορές στο Twitter.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

 

 

 

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την επαρχία Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράν, όμως σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, της Μασχάντ, της Χαμαντάν και της Ταμπρίζ.

 

Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ Νασίφ εξέφρασε «την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί (…) και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις» και ζήτησε «αμερόληπτη» και «ανεξάρτητη» έρευνα.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έπειτα από συνομιλία του με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί ότι «επέμεινε στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών» στο Ιράν.

Παράλληλα Ιρανοί αντιφρονούντες και πρώην κρατούμενοι ανακοίνωσαν χθες Τρίτη από τη Νέα Υόρκη ότι κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ραϊσί, ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα.

Στόχος της αγωγής, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, είναι ο Ιρανός πρόεδρος, για τον ρόλο του στο Ιράν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία στο Ιράν.

 

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…