Newsroom

Newsroom

Ιράν: Οι τελευταίες στιγμές της Nika Shahkarami – Ντοκουμέντο του CNN διαψεύδει το αφήγημα περί αυτοκτονίας

Ντοκουμέντα του CNN διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι η 16χρονη Nika Shahkarami αυτοκτόνησε. Τι πραγματικά συνέβη; Βίντεο ντοκουμέντα και αυτόπτες μάρτυρες αποκαλύπτουν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιας ακόμη υπόθεσης κρατικής δολοφονίας.

221026112215 nika shahkarami polglase iran protests

Βίντεο ντοκουμέντα και αυτόπτες μάρτυρες αποκαλύπτουν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μιας ακόμη υπόθεσης δολοφονίας, από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν. Ένα μαυροφορεμένο Ιρανό κορίτσι στέκεται πάνω από έναν αναποδογυρισμένο κάδο σκουπιδιών, κουνώντας τη φλεγόμενη μαντίλα της, εν μέσω συνθημάτων «θάνατος στον δικτάτορα». Το κορίτσι ήταν η 16χρονη Nika Shahkarami, από την Τεχεράνη, γράφει το CNN.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, λίγη ώρα αργότερα, το κορίτσι σκύβει για να μαζέψει άλλη μια μαντίλα από μια φίλη της, η οποία επίσης θα πάρει φωτιά μπροστά στους διαδηλωτές. Αφότου καταγράφηκαν οι σκηνές αυτές, και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου, σε βίντεο που εξασφάλισε και επαληθεύτηκε αποκλειστικά από το CNN, η Nika εξαφανίστηκε. Χρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ενημερωθεί η οικογένειά της για το θάνατό της.

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι το σώμα της Nika βρέθηκε στο πίσω μέρος μιας αυλής το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου. Δεν επέτρεψαν στη μητέρα της να δει το νεκρή σώμα της κόρης της, προκειμένου να το αναγνωρίσει, παρά μόνο 8 ημέρες αργότερα. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που κυκλοφόρησαν από τις αρχές σημείωσαν χρόνο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετατρέποντας την 20η Σεπτεμβρίου σε 21η Σεπτεμβρίου.

Οι εικόνες έδειχναν τη φιγούρα ενός μασκοφόρου που έλεγαν ότι ήταν η Nika που έμπαινε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Ένας εισαγγελέας της Τεχεράνης απέδωσε τον θάνατό της σε αυτοκτονία, τονίζοντας ότι «δεν είχε καμία σχέση με τις διαδηλώσεις» εκείνης της ημέρας. Κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για τη 16χρονη ότι “έπεσε”, αλλά δεν δημοσίευσαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ήταν ατύχημα.

Την Τετάρτη, αφού το CNN ζήτησε από την κυβέρνηση να σχολιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της έρευνας, δημοσίευμα ιρανικών μέσων ενημέρωσης ανέφερε έναν εισαγγελέα της Τεχεράνης ότι ο θάνατος της Nika ήταν αυτοκτονία. Οι ιρανικές αρχές ακόμη δεν έχουν απαντήσει στις επανειλημμένες έρευνες του CNN σχετικά με τον θάνατό της.

Ωστόσο, δεκάδες βίντεο και μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβε αποκλειστικά το CNN αποκαλύπτουν ότι η Nika φαίνεται να κυνηγήθηκε και να τέθηκε υπό κράτηση από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκείνο το βράδυ. Βασικός αυτόπτης μάρτυρας είπε στο CNN ότι είδε τη Nika να συλλαμβάνεται στη διαδήλωση από “πολλούς μεγαλόσωμους αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα” που την έδεσαν σε ένα αυτοκίνητο.

Επτά άτομα που γνώριζαν τη Nika και μίλησαν στο CNN επιβεβαίωσαν ότι ήταν αυτή. Στα ίδιο πλάνα, που γυρίστηκαν στις 20.37 της 20ης Σεπτεμβρίου, φαίνονται επίσης άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με μοτοσικλέτες να περιπολούν την περιοχή.

«Ήθελα να τη σώσω, αλλά δεν μπορούσα», είπε ο Λάνταν. «Υπήρχαν περίπου 20 ή 30 Μπασίζι με μοτοσικλέτες στο πεζοδρόμιο», είπε, χρησιμοποιώντας την τοπική ονομασία για την παραστρατιωτική οργάνωση που ήταν στην πρώτη γραμμή της καταστολής των διαδηλωτών από το κράτος.

«Η Σαχκαράμι τους πετούσε πέτρες. Φοβήθηκα και πέρασα από δίπλα της και της είπα, ‘Να προσέχεις’ γιατί υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα στους δρόμους που περνούσαν από τα αυτοκίνητα και την αναζητούσαν. Πενήντα μέτρα μπροστά την πήραν», πρόσθεσε ο μάρτυρας.

312347103 1221596488399562 6077726703549523501 n

Άλλα βίντεο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δείχνουν φλεγόμενες μαντίλες, αποδεικνύουν ότι η Nika ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων νωρίτερα το βράδυ, πριν ξεκινήσει η καταστολή. Στις διαδηλώσεις, φώναζε και πετούσε πέτρες, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες.

Αυτό θα την έκανε στόχο των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής Basij του Ιράν, καθώς άρχισαν να κατεβαίνουν στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και τη λεωφόρο Keshavarz όπου συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι διαδηλωτές εκείνο το βράδυ, είπαν μάρτυρες.

«Θυμάμαι πόσο γενναία ήταν γιατί ανέβαινε στον κάδο σκουπιδιών και δεν κατέβαινε. Έκαψε επίσης τη μαντίλα της», είπε η Najmeh, μια διαδηλώτρια που ήταν μαζί με τη Nika στη διαδήλωση.

Από τις 7 έως τις 8 μ.μ., η καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας εντάθηκε, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. «Έριχναν δακρυγόνα και πυροβολισμούς σφαιριδίων και άρπαζαν τους διαδηλωτές. Σχεδόν όλοι μας αντιμετωπίζαμε και τρέχαμε μακριά», είπε ο Ρέζα, ένας άλλος μάρτυρας.

Καθώς η αστυνομία κατά των ταραχών και οι δυνάμεις γέμισαν τους δρόμους, οι διαδηλωτές άρχισαν να κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις για να γλιτώσουν από την καταστολή.

Μια άλλη μάρτυρας, η Ντίνα, η οποία πέρασε μέρος της διαδήλωσης περπατώντας στο πλευρό της Nika, είπε στο CNN ότι την μπροστά από ένα βενζινάδικο κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου η ομάδα διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί μετά από φυγή δακρυγόνων που εκτόξευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Άλλοι κατάφεραν να απαθανατίσουν σε βίντεο όσους κρατούνταν από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα.

Ο Ρέζα πρόσθεσε: «Είδα με τα μάτια μου τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν γυναίκες με ρόπαλα, και άρπαξαν πολλές από αυτές και τις μετέφεραν σε βαν της αστυνομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο ακραίας καταστολής της διαμαρτυρίας, η Nika εθεάθη για τελευταία φορά από τους μάρτυρες που μίλησαν στο CNN -και θα περνούσαν ακόμη εννέα ημέρες προτού η οικογένειά της ενημερωθεί επίσημα για το πού βρίσκεται. Βίντεο που επαληθεύτηκαν και εντοπίστηκαν από το CNN αποδεικνύουν ότι η κοπέλα, στα τελευταίο πλάνα που την δείχνουν ζωντανή, κατακλύσθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας σε τρεις πλευρές.

Ενώ οι ιρανικές αρχές επιμένουν ότι η Nika πέθανε στο έδαφος αυτού του ακατοίκητου κτιρίου, η μητέρα της Nasrin είπε στην Etemad, μια ιρανική εφημερίδα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου ότι πιστεύει ότι η κόρη της «ήταν στις διαδηλώσεις και σκοτώθηκε εκεί».

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αλί Σαλεχί είπε ότι η υπόθεση θα λάβει το νομικό δρόμο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Nika, ανέφερε το κρατικό IRNA.

Το CNN έχει ζητήσει επανειλημμένα σχόλια από τις ιρανικές αρχές σχετικά με το εάν η Nika συνελήφθη στις διαδηλώσεις εκείνο το βράδυ και εάν άλλες γυναίκες δέχτηκαν επίθεση και μπήκαν σε αστυνομικά οχήματα. Το CNN ρώτησε επίσης την εισαγγελία της Τεχεράνης για την κατάσταση της ποινικής έρευνας για τον θάνατο του Νίκα. Δεν ελήφθησαν απαντήσεις πριν από τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας.

Την Τετάρτη, το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mizan, το οποίο συνδέεται με το δικαστικό σώμα του Ιράν, δημοσίευσε μια αναφορά λέγοντας ότι ο θάνατος της Nika ήταν αυτοκτονία, επικαλούμενος εισαγγελική απόφαση.

Ωστόσο, ένα πιστοποιητικό θανάτου που είδε για πρώτη φορά το BBC Persian και επαληθεύτηκε από το CNN αναφέρει ότι η 16χρονη πέθανε από πολλαπλούς τραυματισμούς που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο.

Για μέρες, η οικογένειά της πήγαινε σε αστυνομικά τμήματα, φυλακές και νοσοκομεία αναζητώντας τα ίχνη της, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, στις 30 Σεπτεμβρίου, η μητέρα και ο αδερφός της Nika κλήθηκαν να ταυτοποιήσουν το πτώμα της Nika, είπε στο BBC Persian.

Ενώ η οικογένεια αναζητά απαντήσεις, οι άνθρωποι που ήταν μαζί με τη Nika εκείνη την ημέρα εξακολουθούν να αναστατώνονται από τον θάνατό της.

«Δεν μπορώ να συγχωρήσω τον θάνατο της Nika. Ήταν παιδί».

Με πληροφορίες από το news247.gr και το CNN

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…