Newsroom

Newsroom

Ιράν: Κακοποιούν τους πρόσφυγες για να μη γυρίσουν ξανά στο Ιράν

Την ώρα που το Ιράν ελπίζει σε ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που ξεκίνησε χθες στη…

metanastes

Την ώρα που το Ιράν ελπίζει σε ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που ξεκίνησε χθες στη Γενεύη, μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φωτίζει μία ακόμη πτυχή της επιδεινούμενης κατάστασης της ιρανικής οικονομίας: τα ανησυχητικά «κρούσματα» κακοποίησης Αφγανών προσφύγων στο Ιράν.
Ο Αφγανός Νατζίμπ, 55 ετών, και η σύζυγός του, 45 ετών, είχαν ζήσει στο Ιράν για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Οταν έφτασαν στο Ιράν, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες τους, έφεραν μαζί τους τις πράσινες κάρτες που τους είχε εξασφαλίσει ο ΟΗΕ, και που, θεωρητικά, τους εξασφάλιζαν άδεια παραμονής στη γειτονική με το Αφγανιστάν χώρα. Ξαφνικά, όμως, οι ιρανικές αρχές τους άλλαξαν τις κάρτες αυτές με άλλες, περιορισμένης παραμονής, διάρκειας έξι έως εννέα μηνών.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με έναν καινούργιο νόμο που είχε ψηφιστεί, απαγορεύτηκε και η παρουσία ξένων στις πόλεις. Οι περισσότεροι Αφγανοί αγνόησαν το νόμο, αλλά στη συνέχεια απελάθηκαν.

«Αναγκαστήκαμε να φύγουμε όταν έδιωξαν τα παιδιά μας από το σχολείο, αλλά τότε ήταν αργά. Τα χαρτιά μας δεν είχαν πλέον καμία ισχύ και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά», εξηγεί ο Νατζίμπ. Οι υποχρεωτικοί χωρισμοί οικογενειών είναι ένα μόνο από τα «μέσα» άσκησης πιέσεων που αξιοποιούνται.

Ξυλοδαρμοί

Στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τίτλο «Ανεπιθύμητοι Επισκέπτες», καταγράφονται ακόμη περιστατικά αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις παιδιών και εξώθηση σε υποχρεωτική καταναγκαστική εργασία σε περισσότερους από ένα εκατ. Αφγανούς.

Η διεθνής οργάνωση δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι Αφγανοί απολάμβαναν επί σειρά ετών καλές συνθήκες διαβίωσης και να συνδέσει την αύξηση των εναντίον τους πιέσεων με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο Ιράν, λόγω των διεθνών κυρώσεων.

«Το Ιράν έχει αναλάβει πράγματι την ευθύνη να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οφείλει να σεβαστεί τους διεθνείς κανονισμούς για τον τρόπο που τους συμπεριφέρεται», δήλωσε ο Τζόε Στορκ, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, «ΤΗΕ GUARDIAN», «EL PAIS», ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…