Ιράν: Ιρανοί εξόριστοι διαδηλώνουν με αίτημα τη δίωξη του προέδρου Ραϊσί

Υποστηρικτές της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βερολίνο και αλλού για να ζητήσουν τη δίωξη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, τον οποίο κατηγορούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

NewsRoom 10/07/2021 | 23:41

Υποστηρικτές της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βερολίνο και αλλού για να ζητήσουν τη δίωξη του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, τον οποίο κατηγορούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο και σε άλλες τοποθεσίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Ελεύθερο Ιράν, με ομιλίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα.

Στην κεντρική ομιλία της, η Μαριάμ Ρατζαβί, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, κατηγόρησε τον Ραϊσί ότι είναι ο «δήμιος» που ευθύνεται για τη σφαγή, το 1988, 30.000 πολιτικών κρατουμένων.

Οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχουν δηλώσει πως η εκλογή του Ραϊσί είναι ένα πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν ζητήσει να διερευνηθεί ο ρόλος του σ' αυτό που οι εν λόγω οργανώσεις και η Ουάσινγκτον έχουν αποκαλέσει εξωδικαστικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

Το Ιράν ουδέποτε έχει παραδεχθεί τις μαζικές εκτελέσεις και ο Ραϊσί ουδέποτε απάντησε δημόσια σε κατηγορίες για το ρόλο του. Μερικοί ιερωμένοι έχουν δηλώσει πως οι δίκες ήταν δίκαιες και έχουν επαινέσει την «εξάλειψη» της ένοπλης αντιπολίτευσης τα πρώτα χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Στην ονλάιν ομιλία του, ο Πομπέο περιέγραψε την ιρανική προεδρική εκλογή ως «ένα μποϊκοτάζ στην πραγματικότητα, και το καθεστώς το γνωρίζει». «Είναι μια παράσταση που μπορεί να δει ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος κατήγγειλε τον Ραϊσί ως έναν ηγέτη επιλεγμένο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για «να προκαλέσει πόνο, να φοβίσει, να συνεχίσει να λεηλατεί» για λογαριασμό της θεοκρατίας.

Το Ιράν απάντησε με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του να κατηγορεί «εξαγορασμένους δυτικούς πολιτικούς», του Πομπέο περιλαμβανομένου, ότι ξεπουλιούνται φτηνά «σ' ένα φιλοξενούμενο στην Ευρώπη τσίρκο, οργανωμένο από μια άλλοτε υποστηριζόμενη από τον Σαντάμ αίρεση που έχει ιρανικό αίμα στα χέρια της».

«Ακόρεστη δίψα για δολάρια και αντιιρανική εμμονή υποκινουν την επαίσχυντη δυτική υποκρισία», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.