Newsroom

Newsroom

Το Ιράν επιτέθηκε με πυραύλους σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ

Οι επιθέσεις ήταν «απλώς το πρώτο βήμα», προειδοποιεί αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης

ap capitol

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR ανέφερε ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ και ακόμα μιας στην Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε μέσω Twitter ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

Δεύτερος γύρος

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι άρχισαν τον «δεύτερο γύρο» της επίθεσής τους με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, όπως αναμεταδίδουν ξένα πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

“Απλώς το πρώτο βήμα”

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, οπως αναμεταδίδουν ξένα πρακτορεία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Σαρίφ: Μέτρα αυτοάμυνας

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Τραμπ: Όλα πάνε καλά!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως — διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου — «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…