Newsroom

Newsroom

Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε επτά λεπτά από τον κορονοϊό

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε επτά λεπτά στο Ιράν λόγω της COVID-19, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 215 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω της ασθένειας κατά το τελευταίο 24ωρο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν για τη μη τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.

AP 20212534578766

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λάρι δήλωσε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ότι οι 215 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων νεκρών σε 17.405 στο Ιράν, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.598 σε 312.035.

Σε πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση εμφανίζονται πολλοί Ιρανοί σε πολυσύχναστο δρόμο της Τεχεράνης να μην φορούν μάσκα ή να μην τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κάποιοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων του Ιράν. Έκθεση από ερευνητικό κέντρο του ιρανικού κοινοβουλίου τον Απρίλιο άφησε να εννοηθεί ότι ο απολογισμός του κορονοϊού ίσως είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τους αριθμούς που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας. Η έρευνα ανέφερε ότι τα επίσημα στοιχεία του Ιράν για τον κορονοϊό βασίζονται μόνο στον αριθμό των θανάτων στα νοσοκομεία και αυτών που είχαν ήδη βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε σήμερα ότι με βάση στοιχεία από ανώνυμη πηγή ο αριθμός των θανάτων στο Ιράν ίσως είναι τριπλάσιος σε σχέση με τις επίσημες αναφορές. Οι ιρανικές αρχές υγείας διέψευσαν το δημοσίευμα και είπαν ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη.

Με τους θανάτους λόγω της COVID-19 να καταγράφουν άλμα από τότε που χαλάρωσαν οι περιορισμοί στα μέσα Απριλίου, οι ιρανικές αρχές έχουν πει ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 θα επιβληθούν εκ νέου εάν δεν τηρούνται οι κανονισμοί για την υγεία. Από τον περασμένο μήνα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους και στεγασμένους χώρους.

Η ιρανική Εθνική Ομάδας Δράσης για τον Κορονοϊό αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα εάν θα διενεργηθούν τον Αύγουστο οι πανεθνικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με τη συμμετοχή άνω του 1 εκατ. υποψηφίων. Πολλοί Ιρανοί ζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αναβολή των εξετάσεων.