Ιράν: Εκτός λειτουργίας πυρηνικός σταθμός λόγω «τεχνικής βλάβης»

Έκκληση στους Ιρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το δίκτυο

AP21171587454622

Ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ στο νότιο Ιράν τέθηκε σήμερα εκτός λειτουργίας «για μερικές ημέρες» έπειτα από τεχνική «βλάβη», ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα η ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Έπειτα από τεχνική βλάβη στον σταθμό Μπουσέρ, (…) αυτός τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας και αποκόπηκε από το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης», επεσήμανε η Υπηρεσία σε σύντομη ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την εθνική εταιρεία διανομής ηλεκτρικού, στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ πραγματοποιούνταν εργασίες «επισκευής» αδιευκρίνιστης φύσης, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος της εβδομάδας, κάτι που για το Ιράν σημαίνει την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εταιρεία ζήτησε από τους Ιρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το δίκτυο σε μια περίοδο που στη χώρα καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες.

Τον Μάιο γίνονταν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τις οποίες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποδώσει στη μεγάληξηρασία που έπληξε την παραγωγή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της χώρας και στη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες δραστηριότητες της αλίευσης κρυπτονομισμάτων.

Στα τέλη Μαΐου ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε απαγορεύσει την αλίευση κρυπτονομισμάτων ως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ, που διαθέτει αντιδραστήρα 1.000 MW, κατασκευάστηκε από τη Ρωσία και τέθηκε σε λειτουργία το 2013.

Η Μπουσέρ είναι ένα λιμάνι στον Κόλπο, κοντά στις πρωτεύουσες πολλών αραβικών μοναρχιών και σε μια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί.

Οι γειτονικές χώρες του Ιράν έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για την αξιοπιστία του πυρηνικού αυτού σταθμού και έχουν κάνει λόγο για κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Τον Απρίλιο στην επαρχία Μπουσέρ σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι.

Ωστόσο η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων του πυρηνικού σταθμού είχε διαβεβαιώσει ότι «όλες οι εγκαταστάσεις, οι εξοπλισμοί και τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ είναι σε άριστη κατάσταση και οι δραστηριότητά του δεν διακόπηκε».

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…