Η ανακοίνωση της εκεχειρίας δύο εβδομάδων έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να παρουσιάσει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως μια νικηφόρα εξέλιξη και ως απαρχή μιας νέας «χρυσής εποχής». Ωστόσο, το Ιράν είναι αυτό που εισέρχεται στις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες από θέση σχετικής ισχύος, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Η Τεχεράνη προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 10 Απριλίου στο Πακιστάν, με σημαντικές απώλειες αλλά χωρίς στρατηγική κατάρρευση. Διατηρεί απόθεμα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού -κεντρικό ζήτημα της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους- ενώ διεκδικεί πλέον μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, αξιοποιώντας την επιρροή της σε μια από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, αποκόμισε άμεσα πολιτικά οφέλη, παραμένοντας στο επίκεντρο των εξελίξεων. Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις του για τις συνέπειες μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε να προβάλλει τη συμφωνία ως βήμα προς μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Οι ανακοινώσεις του συνέβαλαν προσωρινά στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και στην ενίσχυση των διεθνών αγορών, αναδεικνύοντας την επιρροή του στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις.
Ωστόσο, το Ισραήλ έβαλε «μπουρλότο» στη συμφωνία, εξαπολύοντας τη σφοδρότερη επίθεση από την αρχή του πολέμου στον Λίβανο, προκαλώντας διεθνή ανησυχία ότι το Τελ Αβίβ προσπαθεί να φτιάξει μια «νέα Γάζα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία.
Οι όροι της εκεχειρίας παραμένουν ασαφείς και ερμηνεύονται διαφορετικά από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ενδεικτικά, ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ υποστήριξε ότι η συμφωνία καλύπτει ευρύτερα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να διαψεύσει μια τέτοια εκδοχή, διαμηνύοντας ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν, χτυπώντας ανελέητα τον Λίβανο.
Κομβικό σημείο αποτελούν τα Στενά του Ορμούζ. Ο Τραμπ συνέδεσε τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας με το «πλήρες και ασφαλές άνοιγμα» της πλωτής οδού, ενώ η Τεχεράνη εμφανίστηκε αρχικά να αποδέχεται τη διέλευση υπό τον όρο διατήρησης του ελέγχου τους. Ωστόσο, έκλεισε και πάλι τα Στενά, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβίαση της συμφωνίας λόγω επιθέσεων στον Λίβανο, ενώ απείλησε με αποχώρηση από τη συμφωνία εκεχειρίας.
Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της περιοχής ήδη επηρεάζει τις θαλάσσιες μεταφορές, με πλοία να επιχειρούν έξοδο από τον Κόλπο και νέες αφίξεις να περιορίζονται λόγω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση και πιθανές κυρώσεις. Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, αναμένοντας σαφέστερους όρους και σταθεροποίηση.
Παρά τη σκληρή ρητορική που προηγήθηκε, οι τελικές εξελίξεις δείχνουν ότι καμία πλευρά δεν επέβαλε πλήρως τη δική της γραμμή. Η εκεχειρία μοιάζει περισσότερο με εύθραυστο σημείο ισορροπίας παρά με οριστική λύση, με τις επόμενες διαπραγματεύσεις να κρίνουν εάν θα παγιωθεί ή θα καταρρεύσει.
Διαβάστε επίσης:
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στην Μ. Ανατολή: To Ιράν έκλεισε ξανά τα Στενά του Ορμούζ
Τέμπη: Μήνυση κατά Σεβαστίδη προαναγγέλλει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος
Ένταση στον αέρα του OPEN με Στραβελάκη και Κωνσταντοπούλου: «Στον Φλωρίδη κάθεστε Παναγίες»
Βασίλης Ρίζος: Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του γιου της Θεανώς Φωτίου
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια