Το Ιράν αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάληψη πλοίων στον Περσικό Κόλπο

Οι Φρουροί της Επανάστασης, αναλαμβάνουν την ευθύνη κατάληψης πλοίων στον Περσικό Κόλπο

NewsRoom 27/05/2022 | 22:02

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν.

«Οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) συνέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή, ανακοίνωσε το γραφείο δημοσίων σχέσεων του IRGC», γράφουν οι Tehran Times.


Το δημοσιεύμα συνεχίζει:

«Το Delta Poseidon, κατασχέθηκε μπροστά από το λιμάνι Asalouyeh, ενώ το Prudent Warrior κατασχέθηκε μπροστά στο λιμάνι Bandar Lengeh.

Το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε τα πλοία αφού είχαν φορτώσει  από τη Βασόρα του Ιράκ.

Πριν από τις κατασχέσεις τους, το Nour News, ένα μέσο ενημέρωσης κοντά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν (SNSC) έκανε λόγο για «τιμωρητικά μέτρα» για την Ελλάδα λόγω της πειρατείας της σε πλοίο  που έφερε ιρανική σημαία.

Οι κατασχέσεις έγιναν ως απάντηση στη σύλληψη ιρανικού δεξαμενόπλοιου στις ακτές της Ελλάδας λίγες ημέρες νωρίτερα μετά από εντολή των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ελλάδα χαρακτήρισε «πειρατεία» την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων της στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, δεν λένε ότι ήταν οι Έλληνες που ξεκίνησαν αυτό το παιχνίδι.

Την Τετάρτη, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη για την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου που μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο».

Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που συνέβη πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.