Περίπου 400 ατομικούς εκτοξευτές πυραύλων (MANPADS) από την Κίνα αναμένεται να παραλάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ιράν, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, την ώρα που οι εχθροπραξίες των ΗΠΑ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και προσκείμενων σε αυτήν οργανώσεων συνεχίζονται, με πιο πρόσφατη τη χθεσινοβραδινή αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.
Η αγορά του μαχητικού εξοπλισμού -αξίας 60 έως 70 εκατομμυρίων δολαρίων– αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ενισχύσεις της αεράμυνας του Ιράν μικρού βεληνεκούς, από την έναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Το δημοσίευμα του Reuters έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την ταχύτητα με την οποία μειώνονται τα αποθέματα πυραύλων αεράμυνας των ΗΠΑ για την προστασία των βάσεων τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και για το υψηλό κόστος αντικατάστασής τους.
Η συμφωνία με την Κίνα αφορά την αγορά μεταξύ 300 και 400 φορητών συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικής κατασκευής πυραύλων QW-12 και FN-16, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και την «Zhongqing Baoshang International Investment», μια εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, η οποία, σύμφωνα με τις πηγές, ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ της ιρανικής πλευράς και του κινεζικού προμηθευτή.
Η παραλαβή εκατοντάδων MANPADS αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το απόθεμα όπλων αεράμυνας μικρής εμβέλειας του Ιράν, ενώ παράλληλα ενισχύει την στρατιωτική του συνεργασία με την Κίνα.
Οι πηγές με γνώση επί του θέματος μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Το μέσο απέστειλε αίτημα για σχολιασμό στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αλλά και στην κινεζική εταιρεία, αναφορικά με την σύμβαση, χωρίς να έχει λάβει προς το παρόν απάντηση.
Το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα αποσταλεί ο εξοπλισμός αεράμυνας παραμένει, με τις πηγές να αναφέρουν πως θα σταλούν μέσω του Πακιστάν, είτε από στεριά, είτε από θάλασσα.
Όμως, το γραφείο τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν απάντησαν πως «οι εικασίες περί εμπλοκής του Πακιστάν στην προμήθεια όπλων αεράμυνας στο Ιράν από την Κίνα είναι απολύτως επινοημένες και ψευδείς».
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ-Ιράν: Η ηρεμία κράτησε λίγο – Νέοι βομβαρδισμοί στο Ιράκ με νεκρούς
Το Ιράν διαπραγματεύεται με το Ομάν για το Ορμούζ: Πρόταση για σύστημα με εθελοντικά τέλη
To «Βιετνάμ» του Τραμπ: Μόλις ένας στους τρεις Αμερικανούς υποστηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια