Newsroom

Newsroom

Ιράκ: Αλληλοκατηγορίες Βαγδάτης και Ερμπίλ για τη σύγκρουση στον βορρά

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Κούρδος και ο ίδιος, Φουάντ Μάσουμ επέρριψε την ευθύνη για την στρατιωτική επέμβαση των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν και κάλεσε για διάλογο μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και της ηγεσίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την επίλυση της κρίσης.

59e63ebd1dc524a9158b463b

«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν πυροδότησε επικίνδυνες διαμάχες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κουρδιστάν και είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του ελέγχου από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Κιρκούκ», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ο κ. Μάσουμ, ο οποίος είναι μεν Κούρδος, αλλά και αντίπαλος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) του Μασούντ Μπαρζανί.

Η πλούσια επαρχία Κιρκούκ, που δεν αποτελεί τμήμα του Ιρακινού Κουρδιστάν, είναι από το 2014 το επίκεντρο αντιδικίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, την οποία επιδείνωσε το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε πολλές περιοχές και υποδομές της επαρχίας Κιρκούκ, ενώ την Τρίτη πήρε τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι τόνισε ότι το κουρδικό δημοψήφισμα «έχει τελειώσει και ανήκει πλέον στο παρελθόν» και κάλεσε σε διάλογο με την κουρδική ηγεσία «με βάση το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ψήφος για την ανεξαρτησία «δεν θα αποδειχθεί μάταιη».

Οι ιρακινές δυνάμεις πάντως προωθούνται σε όλα τα μέτωπα, χωρίς ιδιαίτερα αντίσταση από τους Πεσμεργκά (ένοπλες δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν) και ανακαταλαμβάνουν εδάφη που δεν ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, αλλά είχαν περάσει στα χέρια της την εποχή των μαχών με το Ισλαμικό Κράτος.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…