Οι υποχρεωτικές στειρώσεις σε κρατούμενες μετανάστριες στις ΗΠΑ ξυπνούν φρικαλέες μνήμες

Οι υποχρεωτικές στειρώσεις και υστερεκτομές (αφαίρεση μήτρας) σε κρατούμενες μετανάστριες στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, ανασύρουν σκοτεινές σελίδες της ιστορίας φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την ευγονική που χρησιμοποιήθηκε και από τον ναζισμό ως μέσο εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων. 

AP 20262093782062

Την προηγούμενη βδομάδα διέρρευσε μια άκρως δυσάρεστη και ανησυχητική είδηση από μια νοσηλεύτρια που δούλευε σε κέντρο κράτησης μεταναστριών στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Dawn Wooten, οι μετανάστριες, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από Ισπανόφωνες περιοχές και κρατούνται υπό τον αμερικανικό νόμο για τη μετανάστευση ICE (Immigration and Customs Enforcement) έχουν υποβληθεί εν αγνοία τους σε χειρουργικές γυναικολογικές επεμβάσεις αφαίρεσης της μήτρας από συγκεκριμένο γυναικολόγο. 

Σύμφωνα με παλιότερες πληροφορίες ο γυναικολόγος εν ονόματι Mahendra Amin, έχει συμπεριφερθεί στο παρελθόν με κακοποιητικό τρόπο σε ασθενείς τους, που έφεραν μελανιές σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Η πρώην νοσηλεύτρια με έκπληξη σχολίασε ότι «όποια κρατούμενη έχει επισκεφτεί το συγκεκριμένο γιατρό, φέρει ουλές από την επέμβαση αφαίρεσης μήτρας, χωρίς να τους έχει δοθεί ποτέ ακριβής αιτιολόγηση». Πρόσθεσε ότι το παρατσούκλι αυτού του γιατρού μεταξύ των κρατουμένων μεταναστριών ήταν «ο συλλέκτης μήτρας» (the uterus collector). Μάλιστα σε πολλές υποθέσεις, για να δικαιολογήσει την επέμβαση προφασιζόταν ενδεχόμενο καρκίνου. Την ίδια ώρα το Κογκρέσο έχει διατάξει εισαγγελική έρευνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Ξυπνούν μνήμες από το πρόσφατο και μακρύ παρελθόν των ΗΠΑ για τους νόμους περί ευγονικής

Οι συγκεκριμένες διαρροές και πληροφορίες έχουν συνταράξει τον ήδη ευαισθητοποιημένο αμερικανικό κόσμο καθώς ξυπνούν μνήμες από το πρόσφατο και μακρύ παρελθόν των ΗΠΑ και των νόμων περί ευγονικής. 

Ο όρος ευγονική είναι κλάδος της επιστήμης της βιολογίας και της γενετικής με αμφιλεγόμενες πολιτικές προεκτάσεις και προϋποθέσεις, συμπυκνώνοντας το σύνολο εκείνων των αντιλήψεων και των πρακτικών που στοχεύουν στον έλεγχο της ανθρώπινης αναπαραγωγής και την απόκτηση ή αποφυγή συγκεκριμένων σωματικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων.

Με τη διεξαγωγή γενετικών πειραμάτων και τη θεσμοθέτηση νόμων, η ευγονική απογειώθηκε επί ναζισμού και αυτό οδήγησε σε περίπου 400.000 αναγκαστικές στειρώσεις όσων είχαν κριθεί νοητικά καθυστερημένοι, κωφοί, τυφλοί, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι και Εβραίοι.

Στις ΗΠΑ, από το 1907 μέχρι το 1937 τα δύο τρίτα των πολιτειών των ΗΠΑ είχαν ισχύοντες νόμους περί ευγονικής σύμφωνα με τους οποίους οι άνθρωποι με ιδιαίτερες σωματικές ανάγκες και πνευματικές διαταραχές υποβάλλονταν σε υποχρεωτική στείρωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, επί προεδρίας του Jim Crow να στειρωθούν πάνω από 60,000 άνθρωποι ενώ την ίδια ώρα εδραιώνονταν βαθιά τα θεμέλια του ρατσισμού και του σεξισμού.

Λίγο αργότερα, τις δεκαετίες του 60΄και 70΄ χιλιάδες γυναίκες από τη Λατινική Αμερική υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική στείρωση ενώ γύρω στο 1970 το 1/3 των γυναικών του Πουέρτο Ρίκο είχαν υποστεί μη συναινετική υστερεκτομή, ως κομμάτι του αμερικανικού προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.

Πιο πρόσφατα, από το 2006 ως το 2010  περίπου 1,400 κρατούμενες από την πολιτεία της Καλιφόρνια στειρώθηκαν εν αγνοία τους και ακόμα βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες με το αμερικανικό κράτος.  Στο ντοκιμαντέρ «Belly of the Beast» που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και περιγράφει την υπόθεση αυτή αναφέρεται ότι αν και έχει υπάρξει παραδοχή αυτών των εγκληματικών ενεργειών από κρατικούς ιθύνοντες, δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τα ονόματα και τις ίδιες τις γυναίκες «υποβιβάζοντας τις γυναίκες σε απλά αριθμητικά και ιατρικά δεδομένα». 

Υποχρεωτικές στειρώσεις ανά τον κόσμο

Δυστυχώς ακόμα και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, η υποχρεωτική στείρωση δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Μέχρι και το 2007 στη Τσεχία οι Ρομά γυναίκες υποβάλλονταν σε υποχρεωτική υστερεκτομή. Ενώ, πιο μακριά, στη Βόρεια Κίνα, η φυλετική και θρησκευτική μειοψηφία των Ουιγούρων υπόκειται σε μαζικές υποχρεωτικές στειρώσεις και άλλα ακραία και απάνθρωπα μέτρα πληθυσμιακού ελέγχου. Μιλώντας για Κίνα, καταλήγει κανείς να σκεφτεί ότι η πολιτική του ενός παιδιού που για χρόνια είχε υιοθετήσει η χώρα μέχρι και το 2015, με σκοπό τον αναπαραγωγικό έλεγχο και τον περιορισμό των επιπέδων φτώχειας στις αγροτικές περιοχές, φαντάζει ιδανική συμβιβαστική λύση μπροστά στη θηριωδία της υποχρεωτικής στείρωσης. 

Όλες οι πολιτικές υποχρεωτικής στείρωσης ανά τα χρόνια και τους αιώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μαρτυράει το ίδιο πράγμα: ότι κάποιοι άνθρωποι με αναπηρίες και ψυχικές διαταραχές, και κάποιες μειονότητες (θρησκευτικές ή φυλετικές) θεωρούνται ανάξιοι προς αναπαραγωγή και οικογενειακή ζωή. Ενώ την ίδια ώρα, οι συνθήκες κράτησης και εγκλεισμού διευκολύνουν τη μη συναινετική και υποχρεωτική διαδικασία στείρωσης. Όταν ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία συναντούν το σεξισμό, επιδιώκοντας να ελέγξουν την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, τότε το μέλλον φαντάζει πολύ σκοτεινό. 

Με πληροφορίες από The Guardian και The Conversation

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…