Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας (NDAA) για το Οικονομικό Έτος 2027 στις 11 Ιουνίου με 18 ψήφους υπέρ έναντι 9 κατά, προωθώντας το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Γερουσίας.
«Οι απειλές που αντιμετωπίζει η Αμερική δεν ήταν ποτέ πιο περίπλοκες ή πιο επείγουσες. Ένας άξονας επιτιθέμενων αμφισβητεί τα συμφέροντα της Αμερικής σε όλο τον κόσμο και ο χαρακτήρας του πολέμου αλλάζει ραγδαία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ρότζερ Γουίκερ. Ο NDAA αποτελεί ένα εκτενές ετήσιο νομοσχέδιο που καθορίζει τις πολιτικές, τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού και τις επιχειρησιακές οδηγίες για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Ο Γερουσιαστής Γουίκερ πρόσθεσε ότι «Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη ανάγκη ο στρατός μας να είναι ικανός να αποτρέψει αυτές τις απειλές και, εάν χρειαστεί, να τις καταπολεμήσει, ο NDAA για το οικονομικό έτος 27 σηματοδοτεί μια σημαντική υπέρβαση για τον αμερικανικό στρατό».

Βήματα πρωτοφανούς διασύνδεσης των στρατών ΗΠΑ και Ισραήλ
Οι νομοθέτες στην Ουάσινγκτον αξιοποιούν διακριτικά τη φετινή κατάρτιση και ψήφιση του NDAA για να διασυνδέσουν τους στρατούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ με πρωτοφανείς τρόπους εν μέσω του από κοινού πολέμου τους κατά του Ιράν. Το άρθρο 224 της NDAA προτείνει διμερή έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας, συμπαραγωγή όπλων, κοινοπραξίες, συμφωνίες αδειοδότησης και άλλες συνεργασίες μεταξύ του στρατιωτικού και βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Είναι «το πρώτο βήμα προς τη περαιτέρω συσκότιση της βοήθειας» και «θα συγχωνεύσει σχεδόν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών», σημείωσε το Responsible Statecraft (RS).
Ο νέος NDAA ωφελεί επιπλέον το Ισραήλ εισηγούμενος βαθύτερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών που έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ βάσει των Συμφωνιών Αβραάμ.

Το νομοσχέδιο συνδέει επίσης την αμερικανική βοήθεια ασφαλείας προς τις Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) με την «προθυμία τους να αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ».
Σχετικά με τη Συρία, οι νομοθέτες δήλωσαν ότι η υποστήριξη θα πρέπει να εξαρτάται από την μετρήσιμη πρόοδο στον αφοπλισμό ξένων μαχητών και μαχητών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Κατά τη διάρκεια του μυστικού πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ στη Συρία που ξεκίνησε το 2011, ξένοι μαχητές κατέκλυσαν τη χώρα για να ενταχθούν σε ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου αλ-Νούσρα και του ISIS. Πολλοί από αυτούς τους ξένους μαχητές παρέμειναν στη Συρία και δημιούργησαν οικογένειες. Αφού η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μετεξέλιξη του Μετώπου αλ Νούσρα ανέτρεψε την κυβέρνηση του πρώην Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, πολλοί από τους μαχητές έλαβαν συριακή υπηκοότητα και ενσωματώθηκαν στον υπό την κυριαρχία εξτρεμιστών νέο στρατό της χώρας.
Ο προτεινόμενος NDAA εξακολουθεί επίσης να προβλέπει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ιρακινών και κουρδικών συμμαχικών προς τις ΗΠΑ δυνάμεων. Στην έναρξη του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου, εμφανίστηκαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ εξόπλιζαν κουρδικές ομάδες στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ για να συμμετάσχουν σε μια επίθεση στο Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να ακύρωσε την επιχείρηση αφού έλαβε συμβουλές από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έκτοτε, ο Τραμπ έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα στους Κούρδους, οι οποίοι αντ’ αυτού τα κράτησαν, αντί να τα χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον του Ιράν. «Νομίζω ότι κράτησαν για τον εαυτό τους. Νομίζω ότι είναι ντροπή, αλλά θα το θυμάμαι αυτό, Κούρδοι», ισχυρίστηκε ο Τραμπ.
(Πηγή: The Cradle)
Διαβάστε επίσης:
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν πλοία και αεροσκάφη για νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: «Πέρασε» ψήφισμα για το Ιράν που εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια