Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Αντιδράσεις μετά από βάρβαρη εκτέλεση θανατοποινίτη

Αμερικανοί δικηγόροι είναι έτοιμοι να προσβάλουν νομικά την επιλογή χημικού μείγματος της πολιτείας του Οχάιο με την οποία εκτελέστηκε, μέσω…

ektelesi

Αμερικανοί δικηγόροι είναι έτοιμοι να προσβάλουν νομικά την επιλογή χημικού μείγματος της πολιτείας του Οχάιο με την οποία εκτελέστηκε, μέσω ένεσης, θανατοποινίτης.

Ο άνδρας, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για φόνο, πέθανε 25 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας της εκτέλεσης, γεγονός που κρίθηκε από πολλούς ως απάνθρωπο.

Ο 53χρονος Ντένις ΜακΓκουάιρ είχε έναν «σπαρακτικό θάνατο, κατά παραβίαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων», αναφέρουν οι συγκεκριμένοι αμερικανοί νομικοί.

Ο δικηγόρος της οικογένειας ΜακΓκουάιρ, Τζον Πολ Ράιον, θα αναλάβει τη νομική αμφισβήτηση του νέου συνδυασμού φαρμάκων.

Μάρτυρες της εκτέλεσης του ΜακΓκουάιρ, ο οποίος βίασε και σκότωσε μια έγκυο γυναίκα το 1989, σημείωσαν ότι αγκομαχούσε τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να καταλήξει.

«Αγκομαχούσε βαθιά, ακουγόταν ενός είδους κροτάλισμα, ένας λαρυγγικός ήχος, μαζί με ρουθούνισμα από τη μύτη του», δήλωσε μάρτυρας ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δυο φορές φάνηκε εμφανώς να πνίγεται», πρόσθεσε.

Το Οχάιο αναγκάστηκε να αλλάξει το συνδυασμό ουσιών στη θανατηφόρα ένεση με την οποία εκτελεί τους θανατοποινίτες, μετά την άρνηση του δανού παραγωγού της προηγούμενης ουσίας να συνεχίσει να την παρέχει αν αυτή χρησιμοποιείται για εκτελέσεις.

Ο κ. Ράιον χαρακτήρισε την εκτέλεση «κτηνώδη και ασυνήθιστη», σημειώνοντας ότι παραβιάζει την Όγδοη Τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ.