ΗΠΑ: Προκλητικά ψέματα Μητσοτάκη σε ερώτηση για τη δημοσιογραφία – «Μας κάνει καλύτερους» (video)

Ψέματα με κενό βλέμμα είπε ο πρωθυπουργός της χώρας με τη χαμηλότερη βαθμολογία Ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια

AP22126345160580

Λίγα μόνο δευτερόλεπτα χρειάστηκε μέχρι να συνέλθει από το γεγονός πως ερωτήθηκε ανοιχτά για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Μετά από το αρχικό του σοκ και το γνωστό κόμπιασμα που παθαίνει όταν δέχεται ερωτήσεις «εκτός γραμμής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέκτησε την ψυχραιμία του και με απόλυτη κυνικότητα είπε χοντροκομμένα ψέμματα μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πανεπιστήμιο του Georgetown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο David Ignatius σχετικά με την πρόσφατη καταστροφική θέση που έλαβε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αφού κατεγράφη 108η ανάμεσα σε 180 χώρες, γεγονός που την καθιστά τη χώρα με τη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

O πρωθυπουργός μέσα σε περίπου δύο λεπτά κατάφερε να παρουσιάσει μια εντελώς ανεστραμμένη εικόνα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, προκαλώντας μάλιστα τον δημοσιογράφο να δει μόνος του τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που όπως είπε είναι σχεδόν όλες επικριτικές προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, προσπάθησε για μια ακόμη φορά να υποβαθμίσει την αξία της κατάταξης, κάνοντας λόγο για… «μια γαλλική ΜΚΟ», τη στιγμή που μιλούσε για μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οργανώσεις Τύπου στον κόσμο, τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).

Παράλληλα, κατάφερε να υπεκφύγει της ουσίας της ερώτησης λέγοντας ότι το μοναδικό του λάθος ήταν η νομοθέτηση κατά των fake news, μιλώντας προφανώς για την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων που έχουν να κάνουν με την πανδημία. Δήλωσε μάλιστα ότι αν του ξαναδινόταν η ευκαιρία, δε θα επαναλάμβανε τη συγκεκριμένη νομοθεσία. 

Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ψυχρό βλέμμα δήλωσε προκλητικά: «Είμαι ένας μετριοπαθής πολιτικός και πάντα λαμβάνω την κριτική πολύ σοβαρά. Ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα θα λάβεις κριτική. Όταν η κριτική είναι σωστή και βασίζεται σε στοιχεία, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της δημοσιογραφίας. Να μας κάνει καλύτερους».

Αλήθεια, αυτό ίσχυε ακόμη κι όταν ο πρωθυπουργός αποκαλούσε τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου ως «συμμορίτες»; «Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά», είχε πει συγκεκριμένα στη Βουλή μετά τις πρωτοφανείς κατηγορίες που απευθύνθηκαν κατά των δημοσιογράφων από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η «ανοχή» του πρωθυπουργού στη δημοσιογραφία που «μας κάνει καλύτερους» ίσχυε και όταν ο κ. Μητσοτάκης κρυβόταν πίσω από τους υπουργούς του προκειμένου να μη δώσει ποτέ απαντήσεις στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το Πόθεν Έσχες του, την αγορά ακινήτου στο Παρίσι, τη φιλία και συνεργασία του με τον Νίκο Γεωργιάδη;

Αλήθεια σε ποια από αυτά τα όμορφα φιλελεύθερα και βαρύγδουπα λόγια του «μετριοπαθούς» πρωθυπουργού χωράει η αντιμετώπιση των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis;

Επίσης, ποιο σημείο του δημοκρατικού παράδεισου της ελευθεροτυπίας που περιέγραψε στο αμερικανικό κοινό, αντιστοιχεί στην αποτρόπαια δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη, ενώ οι έρευνες δείχνουν να έχουν παγώσει για άγνωστους λόγους;

Ολόκληρος ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου:

Μερικές ερωτήσεις για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παγκόσμια οργάνωση Ελευθερίας του Τύπου δημοσίευσε μια κατάταξη η οποία έχει κύρος για τους ανθρώπους του δικού μου επαγγέλματος, όπου θέτει την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, αντικαθιστώντας τη Βουλγαρία που κατείχε αυτή τη θέση. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι αριθμοί σας προβληματίζουν. Πείτε μας γιατί συμβαίνει αυτό και τι σκοπεύετε να κάνετε;

Πρώτα απ’ όλα, αν αναφέρεστε σε, σε, σε μια κατάταξη που δημοσίευσε μια γαλλική ΜΚΟ, εγώ (διακοπή) διαφωνώ κάθετα με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία. Απλώς κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα και θα δείτε ότι οι περισσότερες είναι πολύ επικριτικές προς ό,τι κάνουμε. Αυτή είναι μια χώρα όπου όποιος θέλει μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει και όχι απλά να μη διωχθεί, αλλά έχει πλήρη ελευθερία να εκφράσει την άποψή του. Διαφωνώ λοιπόν απόλυτα με τα ευρήματα της έρευνας και αν δείτε τι συμβαίνει στον χώρο του Τύπου στην Ελλάδα, αυτό θα επιβεβαιώσει όσα σας λέω.

Αυτό που πράγματι κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν να προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε ένα πλαίσιο για να περιορίσουμε τη διάχυση των fake news που είχαν να κάνουν με την πανδημία. Δεν ήταν πολύ πετυχημένο αυτό, είμαι ο πρώτος που το παραδέχεται γιατί, αυτού του τύπου τα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν την πανδημία έχουν την ικανότητα να διαχέονται πέρα από κάθε έλεγχο στα social media, οπότε αν ήταν να το ξανακάνω, μάλλον δεν θα εκκινούσα αυτή τη νομοθεσία. Όμως πέρα από αυτό, θα επαναλάβω, η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία όπου ο καθένας έχει την ελευθερία να γράφει και να λέει ό,τι θέλει. 

Εκ φύσεως άλλωστε είμαι ένας μετριοπαθής πολιτικός και πάντα λαμβάνω την κριτική πολύ σοβαρά. Ξέρω ότι αν είσαι στη δημόσια σφαίρα θα λάβεις κριτική. Όταν η κριτική είναι σωστή και βασίζεται σε στοιχεία, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της δημοσιογραφίας. Να μας κάνει καλύτερους. 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ήταν πράγματι η ποινικοποίηση των fake news που οδήγησε στην αναφορά. 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…