Boogaloo Bois: Οι ακροδεξιοί των ΗΠΑ με τον βαρύ οπλισμό και τα χαβανέζικα πουκάμισα

Το κίνημα Boogaloo Bois και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αμερική

AP 20173089904732

Στις 29 Μαΐου, και ενώ οι Η.Π.Α είχαν πάρει φωτιά, ο 53χρονος αστυνομικός Ντέιβιντ Πάτρικ Άντεργουντ έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας ενώ ο συνάδελφος του τραυματίστηκε βαριά. Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα λευκό βαν για να διαφύγουν. Εν μέσω βίαιων ταραχών και διαδηλώσεων στον απόηχο της δολοφονίας του αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο φόνος ενός αστυνομικού εύκολα θα μπορούσε να χρεωθεί στο πλήθος που κατέβηκε στους δρόμους για να αντιδράσει ενάντια στην (επιλεκτική) υπερβολική χρήση βίας από πλευράς αστυνομίας.

Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές το αυτόματο τουφέκι που βρήκαν στον τόπο του εγκλήματος οι αρχές ήταν ιδιοκατασκευή, δεν υπήρχαν πάνω του δακτυλικά αποτυπώματα και το όπλο έφερε σιγαστήρα. Οκτώ μέρες μετά το φονικό, η αστυνομία εμφανίστηκε έξω από το σπίτι του δράστη. Μέσα στο λευκό βαν βρέθηκαν ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με «ραφτά» που έδειχναν προς το κίνημα των Boogaloo Bois· της παραστρατιωτικής ομάδας με τον βαρύ οπλισμό και τα χαβανέζικα πουκάμισα.

Το κίνημα «Boogaloo Bois» ξεκίνησε από περιθωριακές διαδικτυακές πλατφόρμες και στην πορεία απέκτησε πολλά μέλη και οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κίνημα Boogaloo bois, ή αλλιώς boys αντλεί το όνομα του από την ταινία Breaking 2: Electric Boogaloo. 

Το κίνημα Boogaloo bois, ή αλλιώς boys αντλεί το όνομα του από την ταινία Breaking 2: Electric Boogaloo. Oι ακροδεξιές θέσεις, ο βαθύς ρατσισμός, οι alt – right επικοινωνιακές τακτικές, το κλείσιμο του ματιού στην αυτοδικία και η βαθιά αγάπη για την οπλοκατοχή είναι μερικά από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ίσως το πιο επικίνδυνο στοιχείο που τους καθοδηγεί είναι το γεγονός πως πιστεύουν ότι ένας νέος Αμερικανικός Εμφύλιος θα τους σώσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιούν μεθόδους κοινωνικού «accelerationism» , δηλαδή τρόπους που θα επιταχύνουν κοινωνικές αντιδράσεις και κινηματικές απαντήσεις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η διάδοση fake news, η παραπληροφόρηση, η συνωμοσιολογία ακόμα και το στήσιμο και η ενορχήστρωση βίαιων επεισοδίων- προβοκάτσια. Ξεκίνησε από περιθωριακές διαδικτυακές πλατφόρμες καθώς και από το ιντερνετικό φόρουμ 4chan ενώ στην πορεία απέκτησε πολλά μέλη και οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αμερικανοί αναλυτές και κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν οτί το κίνημα Boogaloo Bois δεν αποτελείται από μια συνεκτική ομοιογενή στάση απέναντι σε θέματα ρατσισμού, καθώς τα μέλη που το απαρτίζουν στην πλειοψηφία τους ασπάζονται Νεοναζιστικές εθνικιστικές προσεγγίσεις ένώ κάποιοι άλλοι καταδικάζουν το ρατσισμό. Βασική πλατφόρμα για τη μεταξύ τους επικοινωνία είναι το Facebook, ενώ η ακροδεξιά τους ιδεολογία και οι σχεδιασμοί για μελλοντικές επιθετικές δραστηριότητες καμουφλάρονται με τη χρήση εσωτερικού κώδικα αστεϊσμών, σατυρικών αναρτήσεων και χιουμοριστικών μιμιδίων.

Αυτή η επικοινωνιακή τακτική τους παρέχει κάλυψη και τους δίνει τη δυνατότητα της διαψευσιμότητας σε περίπτωση κατηγοριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποίησει πολύ συχνά το μιμίδιο του Πέπε του βατράχου που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της alt-right, της εναλλακτικής δεξιάς, το αντισυστημικό ακροδεξιό κίνημα της λευκής υπεροχής, της πατριαρχίας και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. 

Σε περιοχές των ΗΠΑ όπως το Τέξας, το Κολοράντο και τη Νεβάδα η δραστηριότητα εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών με τα μέλη τους να φοράνε χαβανέζικα πουκάμισα πάνω από στρατιωτικά παντελόνια ή κάτω από αλεξίσφαιρα γιλέκα προκειμένου να αναγνωριστούν μεταξύ τους και οπλοφορώντας με AR-15 αυξάνεται διαρκώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πριν τη δολοφονία του Αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και την άνοδο του κινήματος Black Lives Matter οι ομαδοποιήσεις αυτές εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε διάφορες πολιτείες ενάντια στο lockdown που είχε επιβληθεί. 

Την ίδια ώρα δεξιοί εξτρεμιστές μετατρέπουν τα αυτοκίνητα σε όπλα, με αναφορές για τουλάχιστον 50 περιστατικά επιθέσεων με οχήματα από τη στιγμή που ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στα τέλη Μαΐου στην προσπάθειά τους να εκφοβίσουν το κύμα διαδηλωτών. Ήδη από το 2015-2016 το μιμίδο  «Run Them Over» ήταν διαδεδομένο στους ακροδεξιούς κύκλους ως απάντηση σε διαδηλώσεις του Black Lives Matter.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός των πυροβολισμών στην Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ στο Σιάτλ με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής παραπάνω πληροφορίες, τότε όλα συνηγορούν πως η Αμερική φέτος είναι ένα καζάνι που βράζει. 

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…