Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Διάσημοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί στο πλευρό των αντιρατσιστικών εκδηλώσεων

Υπογράφουν επιστολή για «την δικαιοσύνη και τον ανοιχτό διάλογο» που θα εμφανιστεί σε πολλά διεθνή έντυπα

AP 241825636020

Περισσότεροι από 150 παγκοσμίως διάσημοι ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες υπογράφουν μια επιστολή που δημοσιεύτηκε χθες με την οποία εκφράζουν την στήριξή τους προς το παγκόσμιο κίνημα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, αλλά ταυτόχρονα και την θλίψη τους για ένα «κλίμα μη ανοχής που έχει εδραιωθεί από όλες τις πλευρές».

Ο αμερικανός στοχαστής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, η βετεράνος ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Γκλόρια Στάινεμ, οι συγγραφείς Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και Σαλμάν Ρούσντι και ο δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακαρία είναι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν την επιστολή.

Η επιστολή για «την δικαιοσύνη και τον ανοιχτό διάλογο» δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Harper’s και θα εμφανιστεί σε πολλά γνωστά διεθνή έντυπα.

Η επιστολή υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βιαιότητας και της φυλετικής ανισότητας που έχουν εξαπλωθεί από τις ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο έπειτα από την οργή που προκλήθηκε από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την βίαιη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό, στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επιστολή αναφέρει επίσης ότι τα αισθήματα που προκάλεσε το συμβάν αυτό εδραίωσαν μια σειρά από νέες απόψεις και πολιτικές δεσμεύσεις ζημιώνοντας τον ανοιχτό διάλογο, ενώ επέτρεψαν στον ιδεολογικό κομφορμισμό να υπονομεύσει την ανοχή ως προς την διαφορετικότητα.

«Ενώ χαιρετίζουμε την πρώτη εξέλιξη, υψώνουμε ταυτόχρονα την φωνή μας εναντίον της δεύτερης», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην αντίσταση να «σκληρύνει» και να πάρει την μορφή «δόγματος ή εξαναγκασμού».

Η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών περιορίζεται σε καθημερινή βάση, όπως προειδοποιεί η επιστολή.

Εξάλλου, η επιστολή αναφέρει ότι η τάση για επικρίσεις εξαπλώνεται στον τομέα του πολιτισμού μέσω της δημόσιας ντροπής, με μια τάση να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα πολιτικής σε μια «εκτυφλωτική ηθική βεβαιότητα» και με μια έλλειψη ανοχής αντίθετων απόψεων.

«Ο τρόπος να καταρριφθούν οι κακές ιδέες είναι με την έκθεσή τους, με τα επιχειρήματα και με την πειθώ, όχι με την φίμωση ή με το να ευχόμαστε να εξαφανιστούν. Αρνούμαστε κάθε εσφαλμένη επιλογή ανάμεσα στην δικαιοσύνη και στην ελευθερία, που δεν μπορούν να υπάρξουν η μια χωρίς την άλλη», καταλήγει η επιστολή.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…