Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα αποθέματα της αφγανικής κεντρικής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

AP21112565473498 0

Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.

«Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ασράφ Γάνι. Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν απεγνωσμένα, μέσα σε ένα γενικό χάος, να φύγουν από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Για ιστορικό φιάσκο και απόλυτη καταστροφή στο Αφγανιστάν κάνουν λόγο γερμανικά κόμματα και δηλώνουν συγκλονισμένα

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια ως προς το ποιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και αν υπήρχαν δικές μας πληροφορίες ή βασιζόμασταν σε πληροφορίες άλλων μυστικών υπηρεσιών. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι το απόλυτο φιάσκο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νότς, στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αποκάλεσε την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων «ιστορικό φιάσκο» και ζήτησε επίσης να αναζητηθούν ευθύνες. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη αποτυχία έπειτα από 20 χρόνια ένοπλων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από τη Δύση και τον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr)», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Σουζάνε Χέννιγκ-Βέλσοφ, στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Είναι ηθικά επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα τους Γερμανούς πολίτες από την Καμπούλ. Τώρα πρέπει να γίνει μια μη γραφειοκρατική μαζική εκκένωση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπεύθυνος για όλους εκείνους που δεν μπορούν πλέον να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Και ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Πάουλ Τσίμιακ, εκφράστηκε επικριτικά για την κατάσταση: «Αυτό που βιώνουμε εκεί είναι σαφώς μια καταστροφή. Το ερώτημα σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων, το πώς οργανώθηκε και σε ποια στιγμή, δείχνει ότι πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή, ιδίως η επιχείρηση διάσωσης, η οποία προφανώς ξεκίνησε πολύ αργά, και η εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι Ταλιμπάν», δήλωσε στα δίκτυα RTL και ntv.

«Είμαι επίσης συγκλονισμένος από την εσφαλμένη εκτίμηση που προφανώς υπήρξε, όχι μόνο από το ημέτερο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Είναι επίσης σαφές για εμάς ότι το προσφυγικό δράμα του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του Αφγανιστάν με την μετανάστευση στη Γερμανία», τόνισε ο Τσίμιακ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε επίσης συγκλονισμένη στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός της: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αποστολή», τόνισε σύμφωνα με συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. «Τώρα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι». Σύμφωνα με συμμετέχοντες η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για έως και 10.000 πολίτες που η Γερμανία θέλει να φέρει πίσω.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…