Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Οι «παρενέργειες» μετά την κυβερνοεπίθεση κατά της Colonial Pipeline

Ελλείψεις καυσίμων σε ορισμένες πολιτείες και αύξηση στην τιμή της βενζίνης

fuel 1596622 1920

Φοβούμενοι μεγάλες ελλείψεις βενζίνης μετά την κυβερνοεπίθεση εναντίον της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων, της Colonial Pipeline, πολλοί αυτοκινητιστές των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ έσπευσαν χθες Τρίτη να γεμίσουν βενζίνη τα οχήματά τους, ωθώντας τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα για να διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό και να αποφευχθεί ο πανικός.

Στα περίχωρα των πόλεων Ατλάντα, Ράλεϊ και Σάρλοτ –στις πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και της Τζόρτζια– περισσότερο από το 30% των βενζινάδικων δεν διέθεταν πια καύσιμα χθες Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy. Στη Βόρεια Καρολίνα περισσότερο από το 10% των βενζινάδικων δεν είχαν καθόλου καύσιμα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στη Βιρτζίνια, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Κάποιοι αυτοκινητιστές φοβόντουσαν ότι θα υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων μετά την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Colonial Pipeline, η οποία μεταφέρει το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Η εταιρεία προσπαθεί έκτοτε να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες της και ελπίζει να το έχει πετύχει “ως το τέλος της εβδομάδας”, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιβεβαιώνοντας τον στόχο αυτό, η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ διαβεβαίωσε χθες ότι “δεν υπάρχει λόγος να κάνετε αποθέματα καυσίμων”. Πρόκειται “για ένα πρόβλημα εφοδιασμού όχι έλλειψης καυσίμων”, τόνισε από τον Λευκό Οίκο.

Όμως “οι άνθρωποι βλέπουν τις ειδήσεις και τρομάζουν”, ανέφερε ο ιδιοκτήτης ενός βενζινάδικου στη Ράλεϊ. “Γεμίζουν μπιτόνια με βενζίνη”.

Αύξηση τιμών

Η τιμή της βενζίνης σημειώνει άνοδο σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως αυξανόταν καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Κατά μέσο όρο η τιμή ενός γαλονιού (3,79 λίτρα) έφτασε χθες στα 2,99 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, σύμφωνα με το GasBuddy.

Η υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι οι αρχές “δεν θα ανεχθούν” τους εμπόρους που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων.

Λόγω έλλειψης κηροζίνης στο αεροδρόμιο της Σάρλοτ η αεροπορική εταιρεία American Airlines χρειάστηκε να τροποποιήσει δύο πτήσεις της προς τη Χολολουλού και το Λονδίνο, προσθέτοντας μια στάση.

Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, την κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε η οργάνωση Darkside η οποία χρησιμοποίησε ένα λυτρισμικό, ένα κακόβουλο πρόγραμμα που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας για να εισέλθει σε ένα σύστημα κλειδώνοντας αρχεία και στη συνέχεια ζητεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει.

Η οργάνωση έπληξε τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αγωγών για διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ, η οποία μεταφέρει ντίζελ και βενζίνη κατά μήκος περισσότερων από 8.800 χιλιομέτρων από διυλιστήρια στον κόλπο του Μεξικού ως τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού, οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής στους οδηγούς βυτιοφόρων να εργάζονται περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο.

Χθες Τρίτη η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) έδωσε προσωρινή εξαίρεση σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία στις αστικές περιοχές προκειμένου να διευκολυνθεί ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα.

Η εξαίρεση, η οποία αρχικά αφορούσε την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και τις πολιτείες Μέριλαντ, Πενσιλβάνια και Βιρτζίνια ως τις 18 Μαΐου, τελικά επεκτάθηκε το βράδυ στις πολιτείες Αλαμπάμα, Ντέλαγουερ, Τζόρτζια και σε κάποιες κομητείες της Φλόριντα, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας και του Τενεσί ως τις 31 Μαΐου.

Εξάλλου οι κυβερνήτες της Τζόρτζια, της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό, αίροντας για παράδειγμα τα όρια βάρους για τα βυτιοφόρα. Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε χθες το βράδυ στους ομοσπονδιακούς αυτοκοινητόδρομους έπειτα από απόφαση του υπουργείου Μεταφορών.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…