Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 124 ζητήματα στις προεδρικές εκλογές

Συνολικά, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές τέθηκαν σε ψηφοφορία τουλάχιστον 124 ζητήματα: από το δικαίωμα στην άμβλωση και φορολογικά ζητήματα ως τη νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων μανιταριών.

AP 20298645227208

Οι ψηφοφόροι στο Νιού Τζέρσι και στην Αριζόνα ψήφισαν χθες υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ στο Όρεγκον ενέκριναν την χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς της ψιλοκυβίνης, ενός παραισθησιογόνου ναρκωτικού γνωστού ως μαγικό μανιτάρι.

Η αποποινικοποίηση των συγκεκριμένων ναρκωτικών ήταν ένα από τα εκατοντάδες ζητήματα τα οποία οι Αμερικανοί σε 32 πολιτείες των ΗΠΑ και στην Περιφέρεια της Κολούμπια κλήθηκαν χθες να εγκρίνουν ή να απορρίψουν μέσω της ψήφου τους.

Συνολικά, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές τέθηκαν σε ψηφοφορία τουλάχιστον 124 ζητήματα: από το δικαίωμα στην άμβλωση και φορολογικά ζητήματα ως τη νομιμοποίηση των ψυχοτρόπων μανιταριών.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα που ξεχώρισαν από τα χθεσινά δημοψηφίσματα είναι: οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο καταψήφισαν ένα μέτρο, το οποίο θα απαγόρευε τις αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, η Φλόριντα ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού και η Καλιφόρνια αποφάσισε να εξαιρεθούν οι οδηγοί εταιρειών όπως οι Lyft και Uber από έναν πολιτειακό νόμο, ο οποίος θα τους καθιστούσε υπαλλήλους των εταιρειών αυτού του είδους αντί για ανεξάρτητους εργολάβους.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των φετινών δημοψηφισμάτων, με βάση προβλέψεις της NCSL, Edison Research και πολιτειακά στοιχεία:

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Οι ψηφοφόροι στο Νιού Τζέρσι και την Αριζόνα ενέκριναν μέτρα για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η Νότια Ντακότα αναμένεται να επιτρέψει την χρήση του ναρκωτικού αυτού τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και στο Μισισίπι εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς.

Από το 1993, 33 άλλες πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν επιτρέψει την χρήση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς, 11 έχουν εγκρίνει την χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς και 16–ανάμεσά τους και ορισμένες από τις πολιτείες όπου επιτράπηκε η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς–έχουν αποποινικοποιήσει και την απλή κατοχή, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό για την Μεταρρύθμιση των Νόμων για την Μαριχουάνα.

ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ (ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ)

Η ψιλοκυβίνη, ένα παραισθησιογόνο, που είναι γνωστό και ως μαγικό μανιτάρι, εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους στο Όρεγκον για θεραπευτική χρήση ενηλίκων.

Οι υποστηρικτές του Νόμου για τις Υπηρεσίες της Ψιλοκυβίνης επικαλέστηκαν τα αποτελέσματα ερευνών που εμφανίζουν ως οφέλη του ναρκωτικού ότι θεραπεύει τις αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές παθήσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να οριστεί ένα σχεδιάγραμμα για την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση του.

Οι ψηφοφόροι της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας ενέκριναν την Πρωτοβουλία 81, που υποχρεώνει την αστυνομία να θέτει στην κατηγορία της χαμηλότερης προτεραιότητας, σε ό,τι αναφορά την επιβολή του νόμου, την χρήση “ενθεογόνων φυτών και μυκήτων”, περιλαμβανομένης της ψιλοκυβίνης και της μεσκαλίνης.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα ενέκριναν ένα μέτρο για την τροποποίηση του πολιτειακού συντάγματος για την σταδιακή αύξηση του βασικού ωρομίσθιου, από 8,56 δολάρια σε 15, ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2026.

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια αποφάσισαν να εξαιρεθούν οι οδηγοί εταιρειών όπως οι Lyft και Uber από έναν πολιτειακό νόμο, ο οποίος θα τους καθιστούσε υπαλλήλους των εταιρειών αυτού του τύπου αντί για ανεξάρτητους εργολάβους, σύμφωνα με την εταιρεία Edison Research.

Το μέτρο, η Πρόταση 22, αποτελεί το πρώτο ερώτημα που αφορά την ευέλικτη μορφή εργασίας και τίθεται προς ψήφιση σε πολιτειακό επίπεδο στο πλαίσιο εκλογών.

Οι υποστηρικτές του δαπάνησαν περισσότερα από 190 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 162 εκατ ευρώ) στην εκστρατεία τους, καθιστώντας το μέτρο αυτό προς ψήφιση το δαπανηρότερο αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με την Ballotpedia, την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για την αμερικανική πολιτική και τις εκλογές.

ΑΜΒΛΩΣΗ

Οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο απέρριψαν ένα μέτρο για την απαγόρευση των αμβλώσεων με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες όπου η επέμβαση πραγματοποιείται για να σωθεί η ζωή της μητέρας μετά την 22η εβδομάδα της κύησης.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Καλιφόρνια ενέκρινε ένα μέτρο για την αποκατάσταση του δικαιώματος ψήφου για όσους έχουν καταδικαστεί για κακούργημα, αλλά έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους.

 

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

AP - Ινδια τρενο

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Πανκάτζ Κουμάρ Σινγκ. Σε κρίσιμη…

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Κεραυνός

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Αμέσως έπεσε στο έδαφος και σφάδαζε από τους πόνους, όταν περίοικοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

μπάιντεν

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…