Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ-Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση

Στην υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος το οποίο αποσκοπεί στην προστασία της πρόσβασης σε «υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας» και στον περιορισμό των επιπτώσεων από την αναχρονιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με την οποία καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση, προχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή.  

106861675 16171286362021 03 30t182020z 1133910700 rc2ulm9fsf4u rtrmadp 0 usa biden

Σύμφωνα με το CNN το εκτελεστικό διάταγμα επιχειρεί να διασφαλίσει την πρόσβαση στην άμβλωση μέσω φαρμακευτικής αγωγής και στην επείγουσα αντισύλληψη, να προστατεύσει το απόρρητο των ασθενών, να ξεκινήσει προσπάθειες δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και να ενισχύσει την ασφάλεια και τις νομικές επιλογές για όσες αναζητούν υπηρεσίες αμβλώσεων αλλά και όσες και όσους παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι το Κογκρέσο να αποκαταστήσει την προστασία του Roe ως ομοσπονδιακό νόμο. Μέχρι τότε, έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υπερασπιστεί τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και να προστατεύσει την πρόσβαση σε ασφαλής και νόμιμη άμβλωση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ενέργεια στην οποία μπορεί να προχωρήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα στην άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα επανέλαβε ότι οι δυνατότητες για επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις παραμένουν περιορισμένες και κάλεσε τον αμερικανικό λαό να εκλέξει περισσότερα μέλη στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που θα υποστηρίξουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία η οποία θα προστατεύει την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να ανατραπεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι να υπάρξει μια ισχυρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ώστε να ψηφιστεί ένας νόμος που θα κωδικοποιεί τέτοια δικαιώματα. «Αυτός είναι ο ταχύτερος διαθέσιμος δρόμος. Ελπίζω και πιστεύω ότι οι γυναίκες θα προσέλθουν μαζικά στις εκλογές για να ανακτήσουν τα δικαιώματα που τους αφαίρεσε το Δικαστήριο».

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο «εκτός ελέγχου» να περιορίζει τις ελευθερίες, εξήγησε ο Μπάιντεν και προειδοποίησε ότι αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου και αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν έναν νόμο που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος θα ασκήσει βέτο, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

Τέλος εξέφρασε τον φόβο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο μια σειρά άλλων ελευθεριών, όπως τον γάμο για όλους, την πρόσβαση στην αντισύλληψη και άλλες.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…