ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες, που διοργανώθηκε στα πλαίσια των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

AP24113863901084 1

Εντείνονται οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα από τη Μασαχουσέτη έως την Καλιφόρνια, με χιλιάδες φοιτητές αυτή τη βδομάδα να κινητοποιούνται συμμετέχοντας σε πορείες ή κατασκηνώνοντας σε χώρους πανεπιστημίων απαιτώντας από τα ιδρύματα να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να απομακρυνθούν από εταιρείες που βοηθούν στην συνέχιση της αιματηρής σύγκρουσης στη Γάζα.

Αστυνομικοί προσπαθώντας να εμποδίσουν διαδηλωτές να στήσουν σκηνές έξω από την πανεπιστημιούπολη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στο Λος Άντζελες, προχώρησαν σε 93 συλλήψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Οι συλλήψεις στο USC έγιναν λίγες ώρες μετά τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας όπου και εκεί η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ εγκαταλείπουν τα μαθήματά τους και προσπαθούν να στήσουν καταυλισμούς έξω από τα πανεπιστήμια διαδηλώνοντας κατά της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, όπως στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια, του Γέιλ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Οι αστυνομικές περιπολίες θα συνεχιστούν στην περιοχή» σήμερα, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο X.

AP24114000244293
(AP Photo/Stefan Jeremiah)

Από την πλευρά του, το USC ανέφερε στο X γύρω στα μεσάνυχτα ότι η διαδήλωση τελείωσε και ότι η πανεπιστημιούπολη θα παραμείνει «κλειστή μέχρι νεωτέρας».

«Φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και όσοι έχουν επιχειρήσεις στην πανεπιστημιούπολη μπορούν να εισέλθουν με την κατάλληλη ταυτότητα», πρόσθεσε το πανεπιστήμιο.

AP24116018329558
(AP Photo/Ted Shaffrey)
AP24116019096790
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποδοκίμασαν χθες, Τετάρτη (4/04), τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, ο οποίος επισκέφθηκε αυτό το επίκεντρο των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, παρόλο που το εν λόγω πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συμφώνησε σε άλλες 48 ώρες διαπραγματεύσεων για να μπει τέλος σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό διαμαρτυρίας που έχει στηθεί στις εγκαταστάσεις του.

Η επίσκεψη του Τζόνσον, για την οποία ο ίδιος είπε ότι έχει στόχο να υποστηριχθούν εβραίοι φοιτητές που εκφοβίζονται από μερικούς αντιισραηλινούς διαδηλωτές, έλαβε χώρα λίγο αφού το πανεπιστήμιο παρέτεινε, από το πρωί της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής, την προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας για τη διάλυση του καταυλισμού που έχει φθάσει να συμβολίζει το κίνημα διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη.

Χθες, Τετάρτη, στο Τέξας, μέλη της πολιτειακής αστυνομίας των αυτοκινητοδρόμων με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών, καθώς και έφιπποι αστυνομικοί, διέλυσαν μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συνέλαβαν 20 άτομα.

AP24116019260729
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έκλεισε την πανεπιστημιούπολη του και ζήτησε από την αστυνομία του Λος Άντζελες να διαλύσει μια διαδήλωση. Η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές οι οποίοι παραδόθηκαν ειρηνικά ένας-ένας, ώρες αφού η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης, η οποία είχε διαλύσει ένα καταυλισμό, είχε ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) στο Κέμπριτζ και στο California State Polytechnic στο Χάμπολτ.

Οι διαδηλωτές φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να πάρουν περιουσιακά στοιχεία τους από το Ισραήλ και να επιδιώξουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να περιοριστούν τα ισραηλινά πλήγματα στους παλαιστίνιους αμάχους.

Η σκληρή απάντηση του Ισραήλ ακολούθησε τη φονική διασυνοριακή επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου από ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς, η οποία ελέγχει το θύλακα της Γάζας.

Ωστόσο οι αποδοκιμασίες δεν έπνιξαν τις δηλώσεις του Τζόνσον, αν και ήταν δύσκολο να ακουστεί επειδή μιλούσε στα μικρόφωνα των μέσων ενημέρωσης και όχι από μεγάφωνα.

AP24116019318336
(AP Photo/Ted Shaffrey)

«Καθώς το Κολούμπια επέτρεψε σ’ αυτούς τους άνομους ριζοσπάστες και ταραχοποιούς να επικρατήσουν, ο ιός του αντισημιτισμού διαδόθηκε και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις», δήλωσε ο Τζόνσον από τα σκαλιά της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, ζητώντας να συλληφθούν οι βίαιοι διαδηλωτές και απειλώντας να σταματήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που αποτυγχάνουν να επιβάλουν την τάξη.

Ο ρεπουμπλικανός Τζόνσον, η θέση του οποίου ως προέδρου της Βουλής απειλήθηκε από υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, ανέμενε μια ψυχρή υποδοχή από τους φοιτητές σε μια πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης η οποία είναι γνωστή ως προπύργιο των φιλελευθέρων.

Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, στην πολιτικά πολωμένη χώρα οι συντηρητικοί κερδίζουν πόντους όταν φαίνεται να υψώνουν το ανάστημά τους σε φιλελεύθερους ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι υπερβάλλουν για πολιτικούς λόγους όταν μιλούν για την αντισημιτική βία στις πανεπιστημιουπόλεις.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε επίσης με εβραίους φοιτητές, οι οποίοι είπαν πως φοβούνται να έρθουν στην πανεπιστημιούπολη και επικαλέσθηκαν μαρτυρίες εβραίων φοιτητών που λένε ότι τους έφτυσαν και ότι είδαν σβάστικες σχεδιασμένες στους τοίχους.

AP24116019473055
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Τζόνσον συναντήθηκε με περίπου 40 εβραίους φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με φοιτητές που βρίσκονταν εκεί.

Φοιτητές στον καταυλισμό λένε πως η διαμαρτυρία τους ήταν ειρηνική και πως πρόσωπα που δεν συνδέονται με την κίνησή τους και με το πανεπιστήμιο βρίσκονται πίσω από τις εμπρηστικές αντιπαραθέσεις.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν δίνεται προσοχή σ’ αυτό το ειρηνικό κίνημα και πολιτικοί αποσπούν την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα», είπε ο Μαχμούντ Χαλίλ, ένας παλαιστίνιος φοιτητής στο Κολούμπια που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του πανεπιστημίου.

AP24116019517502
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Η PEN America, που υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητική» την ξαφνική κλιμάκωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ασφαλείς τους φοιτητές και την πανεπιστημιούπολη σε λειτουργία, αλλά το να καλείται η πολιτειακή αστυνομία για να διαλύσει μια ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία είχε μόλις αρχίσει, κάνει το αντίθετο», ανέφερε σε δήλωσή της η Κρίστεν Σαχβερντιάν, διευθύντρια του προγράμματος ελευθερίας του λόγου της PEN στην πανεπιστημιούπολη.

AP24116019573698
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Οι πολιτικές αναταράξεις έφθασαν μέχρι το Λευκό Οίκο, όπου η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως η ελευθερία του λόγου, ο διάλογος και η απουσία διακρίσεων είναι σημαντικά στις πανεπιστημιουπόλεις.

«Θέλουμε να δούμε αυτό να είναι ειρηνικό», είπε η Ζαν-Πιέρ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Είναι σημαντικό οι φοιτητές να αισθάνονται ασφαλείς … Θα πρέπει να μην είναι βίαιο, θα πρέπει να μην είναι ρητορική του μίσους».

AP24116019577115
(AP Photo/Ted Shaffrey)
AP24114000249441
(AP Photo/Mary Altaffer, File)

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας ζήτησαν σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι εγκλήματα πολέμου σε νοσοκομείο της Γάζας, λέγοντας ότι σχεδόν 400 πτώματα ανασύρθηκαν από ομαδικούς τάφους μετά την αποχώρηση Ισραηλινών στρατιωτών από το συγκρότημα αυτό.

«Υπάρχουν περιπτώσεις επιτόπου εκτελέσεων κάποιων ασθενών ενώ υποβάλλονταν σε εγχειρήσεις και φορούσαν χειρουργικές ρόμπες στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ», δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να παρουσιάζουν αποδείξεις.

Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι εντόπισαν εκατοντάδες πτώματα σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ, τη βασική ιατρική μονάδα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφότου τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Χαν Γιούνις. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι εντοπίστηκαν πτώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα, που έχει αποτελέσει στόχο σε επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε προχθές «σοκαρισμένος» από την καταστροφή των ιατρικών εγκαταστάσεων στο Νάσερ και το Αλ Σίφα και τις αναφορές για την ύπαρξη μαζικών τάφων, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των παλαιστινιακών αρχών ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έθαψαν τα πτώματα είναι «αβάσιμοι και αστήρικτοι». Δήλωσε ότι οι δυνάμεις που αναζητούσαν τους Ισραηλινούς ομήρους είχαν εξετάσει πτώματα που είχαν ταφεί προηγουμένως από τους Παλαιστίνιους κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ και τα επέστρεψαν αφού τα είχαν εξετάσει.

«Η εξέταση διενεργήθηκε με προσεκτικό τρόπο και αποκλειστικά σε σημεία όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αναφέρει την πιθανή παρουσία ομήρων. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε προσεκτικά με σεβασμό και με τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του νεκρού», δήλωσε ο στρατός.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι σκότωσε αυτούς που βρέθηκαν στους τάφους και δημοσιοποίησε βίντεο που, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, δείχνει Παλαιστινίους να σκάβουν τους τάφους αυτούς πριν από την επιχείρηση των IDF.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έθαψε έναν αριθμό πτωμάτων στο συγκρότημα Νάσερ σε πλαστικούς σάκους σε βάθος τριών μέτρων όπου αποσυντέθηκαν γρήγορα, αποκρύπτοντας τα αποδεικτικά στοιχεία των «εγκλημάτων» του, συμπεριλαμβανομένων των βασανισμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

Αιμιλία Υψηλάντη: Αντέδρασε σε δημοσιογράφο – «Δεν καταλαβαίνω αυτή την ερώτηση»

Ο Γιώργος Κύρτσος γράφει… «τέλος και επίσημα. Κατάλαβα πολλά» – Η ανάρτηση στα social

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…