ΝΚ

Νίκος Κουλούσιος

ΗΠΑ: Ιστορική δικαστική απόφαση κατοχυρώνει την προστασία ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένων

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα γιορτάζει ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που πάει κόντρα στις... προεδρικές επιθυμίες

AP 20168717768373

Πέντε χρόνια πριν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατοχύρωσε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να έρχονται εις γάμου κοινωνία. Τότε όμως η σύνθεσή του ήταν διαφορετική, όπως διαφορετική ήταν και όλη η περιρέουσα ατμόσφαιρα. Η απόφαση που ψήφισε την περασμένη Δευτέρα να επεκτείνει τις διατάξεις του Συμφώνου για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1964, έτσι ώστε να προστατεύσει τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενους κι εργαζόμενες από την απόλυση εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι δύο φορές ιστορική. Η απόφαση να απαγορευτούν σε όλη την επικράτεια οι διακρίσεις φύλου στους χώρους εργασίας, πάρθηκε με ψήφους 6-3, από ένα Ανώτατο Δικαστήριο που κατά τα άλλα γέρνει βαρέως προς τα δεξιά. Τα πυρά πολλών ρεπουμπλικανών συγκεντρώνει ο Δικαστής Νιλ Γκόρζακ, που ήταν ο πρώτος ανώτατος δικαστής που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ και είναι συντηρητικός ως το κόκκαλο, έχοντας μάλιστα ψηφίσει εναντίον της απόφασης του 2015 για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο έτερος συντηρητικός ανώτατος δικαστής που έγραψε ιστορία ψηφίζοντας προχθές την απόφαση που αναγνωρίζει ότι η αρχή της μη-διάκρισης στον εργασιακό χώρο εφαρμόζεται σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου, είναι ο Τζον Ρόμπερτς, ένας δικαστής που πότε στο παρελθόν δεν έχει ψηφίσει θετικά σε θέματα που αφορούσαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όλοι σήμερα μιλούν για μία απόφαση ορόσημο. Η σημασία της απόφασης αυτής είναι ακόμα πιο έκδηλη αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι πρότινος μόνο οι μισές από τις αμερικανικές πολιτείες είχαν περάσει νόμους που προστάτευαν τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους διεμφυλικούς από την απόλυση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γουίλιαμς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στην Αμερική τα άτομα που αυτοκαθορίζονται ως γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι ή διεμφυλικοί ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Περίπου 4 εκατομμύρια από αυτούς διαμένουν σε πολιτείες όπου ο νόμος δεν τους προστατεύει από διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον που οφείλονται στη σεξουαλικότητά ή την ταυτότητα φύλου τους.

Ο Δικαστής Γκόρζακ, που συνέγραψε την εν λόγω απόφαση, υποστήριξε πως το μήνυμα του νόμου είναι σαφές και βαρυσήμαντο. Η ομοφυλοφιλία κάποιου ή ταυτότητα φύλου του δεν μπορεί να αποτελεί βάση για καμία απόφαση του οποιουδήποτε εργοδότη. Συνολικά είναι η πέμπτη κατά σειρά απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προωθεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προηγουμένως επιχειρηματολογήσει εναντίον της απόφασης αυτής. Μένει τώρα να δούμε αν αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει και το αρνητικό κλίμα που συντηρείται στους κόλπους των ρεπουμπλικανών εναντίον της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018