ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη από ομοσπονδιακές αρχές μετά από 17 χρόνια

Θερμός υπερασπιστής της επαναφοράς της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο Τραμπ

AP 19351076502815

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές αρχές έπειτα από 17 χρόνια θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις ΗΠΑ καθώς ένα εφετείο ανέτρεψε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε ένας δικηγόρος που σχετίζεται με την υπόθεση.

Η εκτέλεση του καταδικασμένου δολοφόνου Ντάνιελ Λιούις Λι εμποδίστηκε την Παρασκευή από έναν ομοσπονδιακό δικαστή έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι η παρουσία τους στην εκτέλεση θα μπορούσε να τους εκθέσει στον κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19, την νόσο που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό.

Εκτός και αν το ομοσπονδιακό δικαστήριο ορίσει κάποια καθυστέρηση, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην εκτέλεση του θανατοποινίτη Ντάνιελ Λιους Λι χρησιμοποιώντας ενέσεις με δυνατό βαρβιτουρικό. Ο Ντάνιελ Λιους Λι είναι καταδικασμένος για τη δολοφονία τριών μελών μιας οικογένειας στο Άρκανσας, συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου παιδιού, το 1996.

Η εκτέλεση του θανατοποινίτη έχει προγραμματιστεί να γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις ομοσπονδιακές φυλακές στην Τερ Οτ, στην Ιντιάνα. Κάποιοι συγγενείς των θυμάτων αντιτίθενται στη θανατική ποινή του Λιους Λι ενώ ο συνεργός του στις δολοφονίες, Τσεβι Κεχοου, έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. 

Οι προσπάθειες για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο ξεκίνησαν μόλις λίγους μήνες μετά την αρχή της θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017, σταματώντας την de facto αναστολή της ποινής αυτή, που είχε εισηγηθεί ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπάρακ Ομπάμα.

Ενώ το Τέξας, το Μισούρι και άλλες πολιτείες προχωρούν στην εκτέλεση θανατοποινιτών και  καταδικασμένων έγκλειστων κάθε χρόνο, οι εκτελέσεις από ομοσπονδιακές φυλακές είναι σπάνιες: έχουν συμβεί μόνο τρεις από το 1963, και οι τρεις μεταξύ 2001 και 2003, συμπεριλαμβανομένου της εκτέλεσης του Τίμοθυ ΜακΒέι, του βομβιστή της Οκλαχόμα το 2001. 

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η μόνη χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή είναι η Λευκορωσία και για αυτό τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επανειλλημένα κάνει εκκλήσεις για την κατάργησή της.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…