ΗΠΑ: Η Γερουσία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη, σε μια κίνηση που αντιτίθεται στις επιθυμίες της τουρκικής κυβέρνησης.

NewsRoom 12/12/2019 | 20:42

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήρθε η σειρά της Γερουσίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένων γερουσιαστών των Ρεπουμπλακάνων, η πλειοψηφία του σώματος υπερψήφισε την αναγνώριση του ψηφίσματος για την Αρμενία. Η διαδικασία είχε υποστεί «εμπάργκο» τις περισσότερες φορές, ωστόσο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς δεν υπήρξαν ενστάσεις.

Τη διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος,  επέβλεψε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ, με την έγκριση να είναι ομόφωνη, με ψήφους 405-11 

Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωσε μέσω Twitter για την απόφαση του σώματος της Γερουσίας 

Αυτό είναι το δεύτερο «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία και μάλιστα σε ένα 24ωρο. Και αυτό γιατί χθες Τετάρτη η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά ψήφισε το νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη των δυνάμεων της Ομογένειας, ειδικά του HALC, των Αρμενίων και των εβραϊκών οργανώσεων.

Ακόμη η συγκεκριμένη ψηφοφορία οδήγησε σε μία μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειες κάποιων Γερουσιαστών να την αναβάλουν. Τις κυρώσεις υποστήριξαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.


«Φοβαμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν την Αμερική όμηρο Τουρκίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Οι ενέργειες της Τουρκίας κατά το παρελθόν έτος ήταν πραγματικά καταθλιπτικές. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της σε σχέση με την Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά του συστήματος S-400 είναι αδύνατη» πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα η Γερουσία ενωμένη να αναγκάσει Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων μετά την ψήφιση νομοσχεδίου κυρώσεων. «Η Τουρκία στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων, δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Ρις.