ΗΠΑ: «Η επιτομή του προνομίου να είσαι λευκός»

Η χλιαρή στάση της αστυνομίας απέναντι στους εισβολείς του Καπιτωλίου ξυπνά πάλι τις φυλετικές ανισότητες της χώρας

2000 1

Οι λευκοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν χωρίς μεγάλη δυσκολία στο Καπιτώλιο, έσπασαν τζάμια, έκαναν καταστροφές, εισέβαλαν σε γραφεία, λοιδόρησαν, έκλεψαν, φωτογραφήθηκαν με αστυνομικούς…και έπειτα αποχώρησαν, παίρνοντας μαζί τους σουβενίρ, χωρίς άμεσες τουλάχιστον συνέπειες, καταγγέλλουν κάτοικοι της Ουάσινγκτον, ακτιβιστές και πολιτικοί. Μαζί τους και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η χλιαρή αντίδραση της αστυνομίας παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον διαφημιζόταν επί εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου άλλωστε οργανώθηκε ανοικτά και η επιδρομή στο Καπιτώλιο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που λαμβάνονταν πριν από μήνες για τις κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» την αμερικανική πρωτεύουσα.

«Η μαμά μου είπε αν το έκανες αυτό θα σε πυροβολούσαν», λέει η Μπέατρις Μάντο, που εργάζεται στην Ουάσινγκτον και συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κινήματος BLM. «Έχει δίκιο. Θα υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί, αν όχι περισσότεροι, αν αυτό το πλήθος ήταν μαύροι».

Σε χθεσινή του ομιλία, ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε ότι η αντίθεση είναι μεγάλη. «Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι, αν χθες υπήρχε μία διαμαρτυρία ομάδας του Black Lives Matter, δεν θα είχε διαφορετική μεταχείριση, πολύ πολύ διαφορετική από τον όχλο των αγροίκων που επέδραμε στο Καπιτώλιο», είπε.

«Το να φτάσεις εκεί, χωρίς να σκοτωθείς, είναι η επιτομή του προνομίου των λευκών», έγραψε στο twitter την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, ο μαύρος τραγουδιστής και καλλιτέχνης Νόουα Κέιν, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με την φωτογραφία που δείχνει έναν λευκό διαδηλωτή να κάθεται στο έδρανο του προέδρου της Γερουσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βίωσαν ένα καλοκαίρι μαζικών διαδηλώσεων κατά της φυλετικής αδικίας μετά τη δολοφονία τον Μάιο του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό της Μινεάπολης που πίεζε το λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά.

Στην Ουάσινγκτον, για όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Φλόιντ, οι αντιθέσεις στην αντιμετώπιση της αστυνομίας, ήταν πρόδηλες.

«Υπήρχαν αστυνομικοί σε κάθε διασταύρωση στην πόλη της Ουάσινγκτον. Υπήρχαν αστυνομικοί σε όλα τα μνημεία, στο Καπιτώλιο, μπροστά από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε η 29χρονη Άμπι Κονέχο, που εργάζεται σε μια μικρομεσαία επιχείρηση στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter στην πόλη βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρατεταγμένους μασκοφορεμένους στρατιώτες της Εθνοφρουράς στο Μνημείο του Λίνκολν τον Ιούνιο, καθώς ο Τραμπ υποσχόταν να καταστείλει αυτό που χαρακτήριζε μια αναρχία από «τραμπούκους» και «κακοποιά στοιχεία».

Ένα βράδυ, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απομακρύνει ειρηνικούς διαδηλωτές από τον Λευκό Οίκο, ώστε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας να περπατήσει σε μια κοντινή εκκλησία και να φωτογραφηθεί κρατώντας τη Βίβλο.

«Μας φερόντουσαν σαν να είμαστε εχθροί», είπε η Κονέχο. «Πού ήταν χθες αυτός ο θυμός και η οργή; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεταχείριση σαν να ήταν φίλοι;»

Φόβοι για επανάληψη των έκτροπων

Το αστυνομικό τμήμα της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη 68 ατόμων που σχετίζονται με τις ταραχές στο Καπιτώλιο. Συγκριτικά, σχεδόν 300 άτομα είχαν συλληφθεί το βράδυ που η αστυνομία απομάκρυνε βίαια διαδηλωτές του Black Lives Matter που βρίσκονταν κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Στίβεν Σουντ επαίνεσε τους αξιωματικούς του λέγοντας ότι «αντέδρασαν γενναία» όταν οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν με «μεταλλικούς σωλήνες, πέταξαν χημικά και πήραν άλλα όπλα», ενώ οι αστυνομικοί απενεργοποίησαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες.

Ο Σουντ αργότερα είπε ότι θα παραιτηθεί, με ισχύ της παραίτησης από τις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσαν μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η απάντηση της αστυνομίας ήταν τόσο χλιαρή, μπορεί να υπάρξει επανάληψη των έκτροπων.

Ο Τσαρλς Άλεν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Ουάσινγκτον, είπε ότι η περιοχή είναι συνηθισμένη σε διαδηλώσεις, που προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος καθώς και σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

«Αυτό που συνέβη δεν ήταν κάτι τέτοιο. Ήταν μια εξέγερση. Ήταν εγχώριοι τρομοκράτες που ήρθαν στην πόλη μας και προσπάθησαν να καταλάβουν το Καπιτώλιο», είπε ο Άλεν, προσθέτοντας ότι ήταν ένα τραυματικό γεγονός για την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

«Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι πήραν θάρρος καθώς μπόρεσαν να κάνουν αυτό και εκτός αυτού, πήραν θάρρος καθώς έφυγαν, παίρνοντας αναμνηστικά», είπε.

Μέσα στον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο βρισκόταν κάποιος που κυμάτιζε τη σημαία της Συνομοσπονδίας του Νότου, φορώντας ρούχα που έφεραν διακριτικά και συνθήματα της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής.

«Ήταν μια προσβολή να βλέπουμε όχι μόνο το προνόμιο του να είσαι λευκός αλλά και τους υπέρμαχους της κυριαρχίας των λευκών εν δράσει», δήλωσε η Μάκια Γκριν, διοργανώτρια του Black Lives Matter στην Ουάσινγκτον. «Να βλέπουμε την μεροληψία από την κυβέρνηση, από την αστυνομία».

Ομάδες λευκών ρατσιστών θέτουν «την πιο επίμονη και θανατηφόρα απειλή» βίαιου εξτρεμισμού στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο εν ενεργεία υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τσαντ Γουόλφ σε ακρόαση στο Κογκρέσο.

Τα δημόσια σχολεία KIPP, μια ένωση ανεξάρτητων σχολείων (charter schools) της Πόλης της Ουάσινγκτον ακύρωσαν τα μαθήματά τους σήμερα. «Είμαστε αηδιασμένοι όταν αναλογιζόμαστε την αντίθεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η χώρα μας απαντά σε αυτήν την πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας έναντι ειρηνικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού», ανέφεραν σε ανακοίνωση.

Ο Τσαρλς Μακίνεϊ, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Rhodes στο Τενεσί, δήλωσε ότι τα γεγονότα της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον ήταν μια υπενθύμιση των «σοβαρών ανισοτήτων» στον τρόπο με τον οποίο οι μαύροι και οι λευκοί αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

«Η απάντηση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ήταν μια κατάφωρη επίδειξη του συστημικού ρατσισμού. Ήταν μια επίδειξη του προνομίου του να είσαι λευκός, των ανισοτήτων στην αστυνόμευση σε αυτήν τη χώρα», είπε.

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…