ΗΠΑ: Η CIA δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα.

AP22104601130471

Η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Μπιλ Μπερνς.

«Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

«Δεδομένων των φιλοπολεμικών δηλώσεων (…) που ακούσαμε εκ μέρους Ρώσων ηγετικών στελεχών, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», πρόσθεσε ωστόσο ο Μπερνς, τονίζοντας ότι η CIA παρακολουθεί στενά το θέμα.

Η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις «αποτροπής», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε μάλιστα ότι θα έδινε μια «ταχεία και κεραυνοβόλα απάντηση» στην περίπτωση μιας «έξωθεν παρέμβασης» στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, ο Πούτιν πιστεύει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει στην Ουκρανία και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο. «Νομίζω ότι είναι σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο».

Η Κίνα παρακολουθεί την κρίση και εξάγει συμπεράσματα για την Ταϊβάν

Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την ουκρανική κρίση και πιθανότατα με βάση τις πληροφορίες που θα πάρει θα προσαρμόσει αναλόγως τα σχέδιά που κάνει για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν.

«Οι Κινέζοι ηγέτες παρακολουθούν προσεκτικά τα μαθήματα που μπορεί να πάρουν από την Ουκρανία σε ό,τι αφορά τις δικές τους φιλοδοξίες στην Ταϊβάν», δήλωσε. «Πιστεύω ότι εξεπλάγησαν ιδίως από τον τρόπο με τον οποίο ενώθηκε το ΝΑΤΟ για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σε απάντηση για την επίθεσή της», είπε.

Η Κίνα «προβληματίστηκε από το γεγονός ότι ο Πούτιν οδήγησε σε προσέγγιση τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», πρόσθεσε.

«Όσο για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα, αυτό παραμένει αναπάντητο».

Σύμφωνα με τον Μπερνς, η κινεζική ηγεσία εξετάζει «το κόστος και τις συνέπειες» που θα είχε μια ενδεχόμενη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν.

H Ρούλα Κορομηλά ξεσπά για τα φορτωμένα γαϊδουράκια στα νησιά: «Αν δεν τα καβαλήσεις, δεν θα ‘χει ενδιαφέρον η φωτογραφία στο Instagram;»

koromila

H Ρούλα Κορομηλά ξεσπά για τα φορτωμένα γαϊδουράκια στα νησιά: «Αν δεν τα καβαλήσεις, δεν θα ‘χει ενδιαφέρον η φωτογραφία στο Instagram;»

Σχολιάζοντας τις θλιβερές εικόνες με τα φορτωμένα γαϊδουράκια στα ελληνικά νησιά, η παρουσιάστρια προχώρησε σε…

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η απόπειρα δολοφονίας του αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

τραμπ επιθεση

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η απόπειρα δολοφονίας του αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες αναμένεται να έχει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ με δεδομένη το…