ΗΠΑ – Γαλλία… συμμαχία για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή

Υπέρ της «στενής διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας» τάσσονται Κάμαλα Χάρις και Εμανουέλ Μακρόν

kamala harris nov 6 victory speech AP

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν χθες Δευτέρα υπέρ της «στενής διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Σε αυτή την πρώτη τους συνομιλία, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος και ο γάλλος πρόεδρος αντάλλαξαν τη διαβεβαίωση ότι «συμφωνούν στην ανάγκη στενής διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν η COVID-19 και η κλιματική αλλαγή, και για να υποστηριχθεί η δημοκρατία στο εσωτερικό και σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών της κυρίας Χάρις.

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να «αναζωογονήσει την ατλαντική συμμαχία», αναφέρει το κείμενο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συζητήθηκαν εξάλλου «αρκετές περιφερειακές προκλήσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική» και η «ανάγκη» οι δύο χώρες «να τις αντιμετωπίσουν μαζί», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μακρόν για τον ηγετικό του ρόλο στο ζήτημα της ισότητας των φύλων και για τη συμβολή της Γαλλίας το 2020 στην αποστολή του Perseverance της NASA στον Άρη».

Σε ανάρτησή του στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter —στα αγγλικά—, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτή την πρώτη συζήτηση». «Προχωράμε μαζί σε όλες τις προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι: το κλίμα, την ισότητα των φύλων, τις περιφερειακές κρίσεις, και τη συνεργασία μας στο διάστημα που (ελπίζουμε) θα κάνει ένα νέο βήμα την Πέμπτη με την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη», πρόσθεσε.

Έπειτα από επτά μήνες ταξιδιού, το ρόβερ Perseverance της NASA θα αποπειραθεί να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη μεθαύριο, κάνοντας έναν εξαιρετικά παράτολμο ελιγμό, για να αρχίσει την έρευνα πολλών ετών για τον πιθανό εντοπισμό ιχνών αρχαίας ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυρία Χάρις —στην οποία ο νέος πρόεδρος είχε αναγγείλει πως θα αναθέσει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο πλευρό του, ειδικά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής— συνομίλησε για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα με ξένο ηγέτη: τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη συνομιλήσει με τους κ.κ. Μακρόν και Τριντό τον Ιανουάριο.

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…