Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: «Φρένο» στο TikTok από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Aκόμα και αν η νομοθεσία γίνει τελικά νόμος η εταιρεία θα έχει περιθώριο ενός έτους για να βρει αγοραστή και πιθανότατα θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει το νόμο στο δικαστήριο

TikTok

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, το Σάββατο (20/04), νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του εντός ενός έτους, αλλά μην περιμένετε ότι η εφαρμογή θα εξαφανιστεί σύντομα.

Η απόφαση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμπεριλάβουν το TikTok ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου εξωτερικής βοήθειας, μια προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με ευρεία υποστήριξη από το Κογκρέσο για την Ουκρανία και το Ισραήλ, επιτάχυνε την απαγόρευση, αφού μια προηγούμενη εκδοχή του νόμου είχε κολλήσει στη Γερουσία. Ένα αυτόνομο νομοσχέδιο με συντομότερη, εξάμηνη προθεσμία πώλησης πέρασε τον Μάρτιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική διακομματική ψήφο, καθώς τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφαρμογής, την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance Ltd.

Το τροποποιημένο μέτρο, που εγκρίθηκε με ψήφους 360 υπέρ έναντι 58, πηγαίνει τώρα στη Γερουσία μετά από διαπραγματεύσεις που επιμήκυναν το χρονοδιάγραμμα για την πώληση της εταιρείας σε εννέα μήνες, με πιθανή πρόσθετη προθεσμία τριών μηνών εάν η πώληση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι νομικές αμφισβητήσεις, σύμφωνα με το AP, θα μπορούσαν να παρατείνουν ακόμη περισσότερο το χρονοδιάγραμμα αυτό. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα προσφύγει στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να εμποδίσει τον νόμο αν περάσει, υποστηρίζοντας ότι θα στερήσει από τα εκατομμύρια των χρηστών της εφαρμογής τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας.

Ανησυχίες του Κογκρέσου για την Κίνα

Το TikTok άσκησε σκληρή πίεση κατά της νομοθεσίας, ωθώντας τους 170 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής στις ΗΠΑ – πολλοί από τους οποίους είναι νέοι – να καλέσουν το Κογκρέσο και να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Αλλά η σφοδρότητα της απώθησης εξόργισε τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο, όπου υπάρχει ευρεία ανησυχία για τις κινεζικές απειλές προς τις ΗΠΑ και όπου ελάχιστα μέλη χρησιμοποιούν οι ίδιοι την πλατφόρμα.

«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε εσάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Shou Zi Chew σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα τον περασμένο μήνα και απευθυνόταν στους χρήστες της εφαρμογής. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των νομικών μας δικαιωμάτων, για να προστατεύσουμε αυτή την καταπληκτική πλατφόρμα που έχουμε χτίσει μαζί σας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η γρήγορη πορεία του νομοσχεδίου μέσω του Κογκρέσου είναι εξαιρετική, επειδή στοχεύει μια εταιρεία και επειδή το Κογκρέσο έχει υιοθετήσει μια χαλαρή προσέγγιση στη ρύθμιση της τεχνολογίας εδώ και δεκαετίες. Οι νομοθέτες είχαν αποτύχει να δράσουν παρά τις προσπάθειες να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και να καταστήσουν τις εταιρείες περισσότερο υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους, μεταξύ άλλων μέτρων. Αλλά η απαγόρευση του TikTok αντανακλά τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες των νομοθέτων για την Κίνα.

Μέλη και των δύο κομμάτων, μαζί με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ανησυχούν ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ByteDance να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή να κατευθύνουν την εταιρεία να καταστείλει ή να ενισχύσει το περιεχόμενο του TikTok που είναι ευνοϊκό για τα συμφέροντά της. Το TikTok έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο της κινεζικής κυβέρνησης και έχει δηλώσει ότι δεν έχει μοιραστεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με τις κινεζικές αρχές.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει δημοσίως στοιχεία που να δείχνουν ότι το TikTok μοιράστηκε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση ή πείραξε τον δημοφιλή αλγόριθμο της εταιρείας, ο οποίος επηρεάζει το τι βλέπουν οι Αμερικανοί.

 

Διχασμός

Η εταιρεία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια νομική αμφισβήτηση θα μπορούσε να είναι επιτυχής, έχοντας σημειώσει κάποια επιτυχία σε προηγούμενες νομικές μάχες σχετικά με τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε έναν νόμο της πολιτείας της Μοντάνα που θα απαγόρευε τη χρήση του TikTok σε όλη την πολιτεία μετά από μήνυση της εταιρείας και πέντε δημιουργών περιεχομένου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Το 2020, ομοσπονδιακά δικαστήρια μπλόκαραν εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση του TikTok μετά από μήνυση της εταιρείας με την αιτιολογία ότι το διάταγμα παραβίαζε την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα της δίκαιης διαδικασίας. Η κυβέρνησή του μεσολάβησε για μια συμφωνία που θα είχε ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές εταιρείες Oracle και Walmart να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο στην TikTok. Η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ για διάφορους λόγους- ένας από αυτούς ήταν η Κίνα, η οποία επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών στους παρόχους τεχνολογίας της.

Δεκάδες πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν θέσει σε ισχύ απαγορεύσεις του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Η απαγόρευση του Τέξας αμφισβητήθηκε πέρυσι από το The Knight First Amendment Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο υποστήριξε σε αγωγή ότι η πολιτική αυτή παρεμποδίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία επειδή επεκτείνεται στα δημόσια πανεπιστήμια. Τον Δεκέμβριο, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της πολιτείας.

Οργανώσεις όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών υποστήριξαν την εφαρμογή. «Το Κογκρέσο δεν μπορεί να αφαιρέσει τα δικαιώματα περισσότερων από 170 εκατομμυρίων Αμερικανών που χρησιμοποιούν το TikTok για να εκφραστούν, να συμμετάσχουν σε πολιτική υπεράσπιση και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από όλο τον κόσμο», δήλωσε η Τζένα Λέβεντοφ, δικηγόρος της ομάδας.

Από τα μέσα Μαρτίου, το TikTok έχει δαπανήσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις που αντιτίθενται στη νομοθεσία, σύμφωνα με την AdImpact, μια εταιρεία παρακολούθησης διαφημίσεων. Οι διαφημίσεις περιλαμβάνουν μια σειρά από δημιουργούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης μιας καλόγριας, που εξυμνούν τις θετικές επιπτώσεις της πλατφόρμας στη ζωή τους και υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση θα καταπατούσε την Πρώτη Τροπολογία. Η εταιρεία ενθάρρυνε επίσης τους χρήστες της να επικοινωνήσουν με το Κογκρέσο και ορισμένοι νομοθέτες δέχθηκαν κλήσεις με βωμολοχίες, καταλήγει το Associated Press.

 

 

 

 

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.