Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Εκλογές-δημοψήφισμα για τον Μπάιντεν

Οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας - Πού θα κριθεί η μάχη

biden1

Στα εκλογικά τμήματα καλούνται σήμερα οι Αμερικανοί για να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας, ενώ σειρά αξιωμάτων τοπικών αιρετών, οι οποίοι αποφασίζουν τις πολιτικές της πολιτείας τους για ζητήματα από τις αμβλώσεις ως το περιβάλλον, διακυβεύονται επίσης.

Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας για την υπόλοιπη θητεία του Τζο Μπάιντεν, καθώς οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, γεγονός που θα μπορούσε να “παραλύσει” την προεδρία του για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του. Και βάσει των δημοσκοπήσεων, το σενάριο αυτό είναι αρκετά πιθανό – άλλωστε, οι ενδιάμεσες εκλογές χαρακτηρίζονται γενικά ως δημοψήφισμα για τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου, και παραδοσιακά το κόμμα του προέδρου σπάνια γλιτώνει από την ψήφο τιμωρίας σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Όμως το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν, καθώς μία κακή επίδοση μπορεί να βάλει “ταφόπλακα” στις επιδιώξεις του για διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών και στις εκλογές του 2024.

Πού θα κριθούν οι εκλογές

Οι εκλογές αναμένεται να κριθούν σε μια χούφτα πολιτείες-κλειδιά, λίγο πολύ τις ίδιες με αυτές που διεκδικήθηκαν στις εκλογές του 2020.

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, άλλοτε οχυρό της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο τουρκικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας. Αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.

Όπως και το 2020, η Τζόρτζια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εξέλεξε ποτέ αυτή η πολιτεία με βαρύ δουλοκτητικό και ρατσιστικό παρελθόν, επιδιώκει να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, αφροαμερικανό άλλοτε αθλητή, που υποστηρίχθηκε δημόσια από τον πρώην πρόεδρο.

Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Νότια Καρολίνα θα αποτελέσουν επίσης θέατρα σκληρών μαχών, ειδικά εκεί όπου οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με υποψήφιους που έχει υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ κι ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…